Doema eist ontslag na verraad spionnen

In het Russische parlement hebben de fracties van de Communistische Partij en Rechtvaardig Rusland het aftreden geëist van het hoofd van de buitenlandse veiligheidsdienst (SVR), Michail Fradkov, nadat de krant Kommersant gisteren onthulde dat een hoge SVR-medewerker tien Russische geheim agenten in de Verenigde Staten heeft verraden. Het bericht is bevestigd door Gennadi Goedkov, plaatsvervangend hoofd van de parlementaire commissie voor inlichtingendiensten.

Volgens Kommersant is de inlichtingenofficier, kolonel Sjtsjerbakov, drie dagen voor het bezoek van president Medvedev aan president Obama in Washington (in juni) naar de VS gevlucht. Het overlopen van Sjtsjerbakov is een gevoelige slag voor de SVR, aangezien hij de leider was van de afdeling van geheim agenten die zonder diplomatieke status in het buitenland actief zijn. Een Russisch moordcommando zou nu naar hem op zoek zijn.

Op 27 juni arresteerde de Amerikaanse politie tien Russische geheim agenten, die al jaren als gewone burgers in de VS leefden. Nadat de tien waren uitgewisseld tegen enkele Russen, die ervan verdacht werden voor de Amerikanen te hebben gespioneerd, werden ze in Moskou als helden onthaald. Premier Poetin zong patriottische liederen met hen en president Medvedev beloonde hen met hoge onderscheidingen. Later maakte Poetin, zelf een ex-agent van de KGB, bekend dat de spionnen waren verraden en dat de verrader zijn straf niet zou ontlopen.

De onthulling over het verraad van Sjtsjerbakov maakt volgens sommigen anonieme informanten deel uit van een campagne om Fradkov te vervangen. Volgens Kommersant zou als gevolg van de onthulling besloten kunnen worden om de SVR in te lijven bij de FSB, die zich nu alleen maar met binnenlandse veiligheid bezighoudt. Volgens voormalig inlichtingenofficier Andrej Soldatov, die nu een onderzoeksinstituut leidt, zou zo’n ontwikkeling de weg vrijmaken voor een dictatuur.