de emotie van Michel Houellebecq

Diep gelukkig was Michel Houellebecq naar eigen zeggen maandag na het winnen van de Prix Goncourt voor zijn roman La carte et le territoire. Die emotie heeft hij zelden toegegeven. Driemaal eerder greep de omstreden auteur ernaast. Met zijn roman Elementaire deeltjes (1998) zorgde Houellebecq vanwege zijn satirische aanval op het linkse vooruitgangsdenken en de libertijnse uitwassen van de jaren zestig voor een heftige polemiek. Houellebecq werd ervan beschuldigd reactionaire, pseudofascistische ideeën te koesteren. In 2001 veroorzaakte Platform rumoer, niet alleen vanwege het dubieuze gehalte van het thema van de roman (sekstoerisme), maar ook omdat de auteur de islam in een interview ‘la religion la plus con’ had genoemd. Aan een dergelijk auteur kon de jury, vlak na 9/11, onmogelijk Frankrijks meest prestigieuze prijs geven. In 2005 werd Houellebecqs roman Mogelijkheid tot een eiland verslagen door Trois jours chez ma mère van François Weyergans.

Lees meer over Houellebecq en zijn prijswinnende roman op:nrcboeken.nl