Cholera Haïti: nu meer dan 800 doden

Het dodental als gevolg van de cholera-uitbraak in Haïti blijft oplopen, ondanks verwoede pogingen van artsen en hulpverleners om de epidemie in te dammen. In Port-au-Prince, de hoofdstad van het Caraïbische land, verspreidt de ziekte zich verder.

Volgens het Haïtiaanse ministerie van Gezondheid is het aantal doden in Port-au-Prince, sinds het eerste bevestigde slachtoffer afgelopen dinsdag, opgelopen tot tien. Artsen en de Haïtiaanse overheid vrezen dat de cholera in de dichtbevolkte tentenkampen in de stad, opgezet na de aardbeving in januari, veel slachtoffers zal maken.

In totaal zijn volgens een Amerikaanse medisch expert in Haïti op dit moment 800 mensen gestorven aan cholera, van wie 80 in de laatste 24 uur. Dinsdag waren dat er ongeveer 580. Het aantal besmettingsgevallen staat nu op 11.125. De afgelopen week kwamen er elke dag bijna 1.000 nieuwe gevallen bij. In zes van de tien Haïtiaanse regio’s zijn volgens de overheid mensen ziek geworden.

Buurland de Dominicaanse Republiek treft maatregelen om te voorkomen dat de epidemie uitwaaiert. Tegelijkertijd heeft het vier drukbezochte markten langs de grens met Haïti heropend. Die werden eerder gesloten in verband met de cholera-uitbraak. Volgens een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nog geen besmettingen gemeld in de Dominicaanse Republiek.

Ook de Verenigde Staten houden rekening met enkele cholera-gevallen, met name onder Amerikaanse reizigers en toeristen die Haïti onlangs hebben bezocht. Maar volgens het Amerikaanse ministerie van Gezondheid is het risico op een epidemie zeer klein.

Cholera kan leiden tot ernstige diarree en overgeven, en als gevolg daarvan tot uitdroging. De ziekte verspreidt zich via vuil water en voedsel en kan binnen enkele uren tot de dood leiden. De uitbraak begon enkele weken geleden in de noordelijke regio Artibonite en is vermoedelijk via rivieren naar de hoofdstad gekomen. Cholera is relatief eenvoudig te behandelen.

In Haïti wonen ongeveer 10 miljoen mensen van wie er ongeveer 2,5 tot 3 miljoen in Port-au-Prince leven. Het ministerie van Volksgezondheid sprak maandag van een bedreiging voor de natie. (Reuters, AP)