Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Reizende vandaal vergrijpt zich aan debuut Buwalda

Er waart een boekenvandaal door Nederland. De onbekende heeft het voorzien op Bonita Avenue, de debuutroman van Peter Buwalda, die enkele maanden geleden verscheen bij De Bezige Bij. In zeven door het land verspreide winkels (onder meer in Utrecht, Leiden en Oegstgeest) zijn exemplaren van het boek beschadigd. Volgens De Bezige Bij moet vooral het omslag het ontgelden, daar worden bijvoorbeeld scheuren in gemaakt. De uitgeverij gaat voorlopig uit van één reizende dader. Bedreigingen tegen Bonita Avenue zijn nog niet binnengekomen, het omslag van de roman biedt ook geen aanstootgevende voorstelling. Tot nu tot werden er bijna 10 duizend exemplaren van het boek verkocht. De Duitse vertaling verschijnt bij Rowohlt, waar men Buwalda vergelijkt met Jonathan Franzen. (AF)

Behalve sporters ook dichters op Olympische Spelen 2012

Je kunt sport niet alle aandacht gunnen. Daarom zinnen Britse dichters in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 te Londen op een groots project: dichters uit alle deelnemende landen verenigd op een zogenaamde ‘Poetry Parnassus’. Het idee is afkomstig van dichter Simon Armitage, die rekent op 200 dichters: „Dit moet het grootste poëzie-evenement ooit worden, een echte bijeenkomst van dichters,” vertelde hij BBC News. „Het is ongezond ambitieus. Want er moeten politieke, geografische en linguïstische scheidslijnen overwonnen worden. Maar dichters reiken nu eenmaal hoog.” (DL)

Peru pakt piraterij van Nobelprijswinnaar Vargas Llosa aan

De Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft de politie opdracht gegeven om de piraterij van het nieuwe boek van Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, El sueño del Celta, strenger aan te pakken, zo meldt het Spaanse persbureau EFE.

De roman verscheen vorige week woensdag officieel, maar al vrijwel meteen kwamen piraatedities op de markt. De illegaal gereproduceerde exemplaren worden in de straten van Lima en andere grote steden in het land aangeboden voor 20 à 30 soles (5 à 7,7 euro), minder dan de helft van wat het boek in de boekhandel kost. Boekpiraterij is in Latijns-Amerika een groot probleem. Dat de overheid nu wil ingrijpen, is evenwel opmerkelijk. De Nederlandse vertaling van Vargas Llosa's boek verschijnt in mei 2011 bij Meulenhoff. (HC)

OP DE SITE

De volledige verslaggeving van de begrafenis van Harry Mulisch; de in de dinsdagkrant verschenen recensie van Bush’ Decision Points; en de nieuwe rubriek ‘Vroeger vaderland’, waarin schrijver en amateur-historicus Atte Jongstra elke week een boek over Nederlandse geschiedenis leest. Om te beginnen een boek over de pamfletcultuur in Rampjaar 1972.

M.m.v. Hans Cottyn, Arjen Fortuin, Toef Jaeger, Dirk Leyman en Maartje Somers.