boekberichten

‘Zet het boek van Bush waar het hoort: bij misdaad’

Als je George W. Bush íets moet nageven, dan is het wel dat hij actievoeren in Amerika een nieuwe impuls heeft gegeven. Amerikaanse vredesactivisten zijn afgelopen dinsdag, de dag dat George W. Bush zijn memoires Decision Points publiceerde, de actie ‘Reshelve Bush’ begonnen: ze verplaatsen de boeken naar de sectie misdaad, ‘waar ze horen’. Dit in navolging van Engelse activisten die dat deden met Blairs memoires. Er is al een Facebookpagina: ‘Move Bush’s Book Where It Belongs’, vol fotootjes waar Decision Points te zien is in de kasten ‘True Crime’, ‘Christian Fiction’ en ‘Science Fiction & Fantasy’.

Politici & memoires: heel lucratief

Decision Points zal George Bush naar verluidt 7 miljoen dollar opleveren, de helft van Bill Clintons My Life, dat bij de auteur 15 miljoen dollar in het laatje bracht. Tony Blair kreeg een voorschot op zijn royalty’s van meer dan 6,5 miljoen euro, zijn vrouw Cherie 1,4 miljoen. Victoria Barnsley, hoofd van Harper Collins, een van de uitgeverijen die het boek níet kregen omdat ze zover niet wilde gaan, betwijfelde in een interview met The Guardian of Random House dat ooit zou terug verdienen. Het Engelse blad Bookseller is gaan polsen: Random House heeft er nog steeds het volste vertrouwen in. Hoe dat in Nederland zit, is niet helder. De Bezige Bij wil geen uitspraak doen over het voorschot dat er is betaald. Sander Knol, directeur van Meulenhoff en de uitgever van Cherie Blair, liet indertijd weten dat er voor de memoires van Tony Blair 150.000 euro was betaald. In Nederland zijn er volgens de Bezige Bij bijna 15.000 exemplaren van Blairs Memoires verkocht.

Vandaal vergrijpt zich aan debuut Buwalda

Er waart een boekenvandaal door Nederland. De onbekende heeft het voorzien op Bonita Avenue, de debuutroman van Peter Buwalda, die enkele maanden geleden verscheen bij De Bezige Bij. In zeven door het land verspreide winkels (onder meer in Utrecht, Leiden en Oegstgeest) zijn exemplaren van het boek beschadigd. Volgens De Bezige Bij moet vooral het omslag het ontgelden, daar worden bijvoorbeeld scheuren in gemaakt. De uitgeverij gaat voorlopig uit van één reizende dader. Bedreigingen tegen Bonita Avenue zijn nog niet binnengekomen, het omslag van de roman biedt ook geen aanstootgevende voorstelling.