Blijdorp bezuinigt: minder dieren

Rotterdam zet de voorgenomen bezuiniging op diergaarde Blijdorp door. Een raadsmeerderheid schaarde zich vannacht achter het collegevoorstel om de subsidie aan de dierentuin de komende vier jaar af te bouwen van 4,5 naar 0,8 miljoen euro.

Directeur Marc Damen van Blijdorp zegt desondanks „niet geheel ontevreden” te zijn. „We worden geen veredeld hertenkamp. De coalitiepartijen [PvdA, VVD, D66 en CDA, red.] hebben toegezegd dat Blijdorp onder geen beding failliet mag gaan.” De gemeente gaat Rotterdams grootste publieksattractie, vorig jaar goed voor bijna 1,6 miljoen bezoekers, helpen bij het vinden van oplossingen. Vooral op de energiekosten kan volgens beide partijen fors bespaard worden.

Blijdorp krijgt bovendien alsnog de 4,5 miljoen euro die de raad drie jaar geleden cadeau deed tijdens het 150-jarige bestaan van de diergaarde. Dat bedrag was bedoeld voor de renovatie van de Rivièrahal, maar werd nooit uitgekeerd omdat Blijdorp er niet in slaagde de resterende 14 miljoen te vinden. Damen: „Nu heeft de raad bepaald dat we die 4,5 miljoen naar eigen inzicht mogen besteden, zolang het maar ten goede komt aan ons vastgoed.”

Damen denkt de korting deels te kunnen opvangen via natuurlijk verloop in zijn personeelsbestand. Daarnaast gaan de entreeprijzen mogelijk omhoog en moet wellicht het aantal diersoorten (nu vijfhonderd) worden teruggebracht. Rotterdam bezuinigt de komende vier jaar het recordbedrag van 593 miljoen euro.