Birma wacht op vrijlating van Suu Kyi

Members of the Myanmar's detained opposition leader Aung San Suu Kyi's National League for Democracy (NLD) hold her portraits as they gather at the party's headquarters Friday, Nov. 12, 2010, in Yangon, Myanmar, for her expected release from years of detention on Saturday. Jailed or under house arrest for more than 15 of the last 21 years, the Nobel Peace Prize laureate has become a symbol for a struggle to rid the Southeast Asian country of decades of military rule. (AP Photo/Khin Maung Win)

De vrijlating van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi (65) lijkt aanstaande. Volgens bronnen in verschillende media heeft het regime de documenten voor haar vrijlating getekend en zou ze later vandaag of morgen op vrije voeten komen.

Honderden mensen verzamelden zich vanmiddag voor het kantoor van haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) in Rangoon, vertelt NLD-lid U Ohn Kyine aan de telefoon, terwijl op de achtergrond het lawaai van de menigte was te horen. „We staan haar hier op te wachten, vooral NLD-leden en jongeren uit de townships. Als ze komt zullen we roepen ‘lang leve Aung San Suu Kyi’.”

Haar advocaat, U Nyan Win, zegt vanuit het partijkantoor echter nog geen concrete informatie te hebben over haar vrijlating. Volgens hem is het slechts een gerucht dat de papieren al getekend zijn.

Het huisarrest van Aung San Suu Kyi loopt morgen na zeven jaar en zes maanden af. Regeringsfunctionarissen zouden hebben bevestigd dat ze daadwerkelijk wordt vrijgelaten. Zij heeft vijftien van de afgelopen 21 jaar doorgebracht in huisarrest.

Aung San Suu Kyi is in Birma nog altijd zeer populair. Binnen de verdeelde oppositie wordt zij door alle facties omarmd. Haar eventuele vrijlating zou voor de junta een extra manier zijn om geloofwaardigheid te verwerven in het buitenland. De kans dat het Westen de sancties tegen Birma zal opheffen, is gering. Maar de combinatie van een parlementair stelsel en vrijheid voor Aung San Suu Kyi zal wellicht wel genoeg zijn voor landen in de regio, zoals China, India, Thailand en Singapore. Die landen zijn veel belangrijker omdat die voor miljarden in Birma investeren. Premier Abhisit van buurland Thailand zei vanochtend dat haar vrijlating Westerse druk op het militaire regime mogelijk zou doen afnemen.

De vrijlating van Suu Kyi zou zes dagen komen na de eerste verkiezingen in Birma in twintig jaar. De uitslag van de stembusstrijd is nog niet bekend, maar de partij van de junta staat door oneerlijke kieswetten en manipulatie van stemmen op grote voorsprong.

Bij de vorige verkiezingen behaalde de NLD een grote overwinning. De junta legde de verkiezingsuitslag echter naast zich neer en bleef aan de macht. Aung San Suu Kyi en haar NLD hebben de verkiezingen van afgelopen zondag geboycot.

Aung San Suu Kyi heeft via haar advocaat U Nyan Win laten weten dat ze geen beperkingen van haar vrijheid zal accepteren. Over haar plannen zegt hij dat ze wil gaan twitteren om jongeren en de internationale gemeenschap te bereiken en dat ze een sociale organisatie wil oprichten. Als eerste zou ze een persconferentie geven in het kantoor van de NLD.

Vijf vragen over positie Nobelprijswinnares: pagina 5