Beleggers hebben geen trek in Ierse obligaties

Dat de buitenwacht snel het vertrouwen in een goede afloop van de crisis in Ierland verliest, wordt duidelijk op de obligatiemarkt. De rente op Ierse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg gisteren tot 6,5 procentpunt boven de rente op Duitse staatsobligaties. Ook de rente op Spaanse, Portugese en Italiaanse obligaties steeg.

De Duitse obligaties worden als vergelijkingsmateriaal gebruikt omdat de financiële markten de Duite economie als de meest solide zien. Hoe hoger het verschil met het Duitse staatspapier, hoe groter het geschatte risico dat een land in problemen komt en niet aan betalingsverplichtingen kan voldoen.

Vorige week meldden Ierse obligatiehandelaren al dat er nauwelijks kopers waren voor Iers staatspapier. Dat is een veeg teken. Het duidt erop dat beleggers echt een hard hoofd hebben in de toekomst van de Ierse economie. Ondanks de hoge risicopremie op Ierse staatsobligaties neemt de bereidheid van beleggers om obligaties te kopen af.

Het lijkt er op dat alleen de Europese Centrale Bank nog massaal de risicovolle obligaties opkoopt in een poging de stabiliteit in de eurozone te bewaren. De ECB kocht voor 711 miljoen euro in, het hoogste bedrag in een maand tijd.