Badly Drawn Boy

It’s What I’m Thinking

cd pop ***

Damon Gough alias Badly Drawn Boy zou het een goede grap vinden, als een van zijn liedjes als Britse inzending bij het Songfestival zou dienen. Met die gedachte schreef hij het melodramatische What Tomorrow Brings, een Roy Orbison-achtige fakkelballade met bombastisch orkestarrangement. Het nieuwe album It’s What I’m Thinking is op zijn sterkst als de zanger met de onafscheidelijke wollen muts zijn ideeën zonder opsmuk laat vloeien, met gitaar en ritmebox als voornaamste hulpmiddelen. Zodra hij zich waagt aan overdadige instrumentaties, zoals het zoete strijkorkest in I Saw You Walk Away, raakt hij in een spagaat tussen kunst en kitsch. Juist de kleine liedjes In Safe Hands en You Lied laten horen wat een groot songschrijver Damon Gough kan zijn, als hij niet verdwaalt in een orkestbak vol violen.

Jan Vollaard

Badly Drawn Boy treedt 18 november op in Paradiso, Amsterdam.