Ariel Sharon wordt nu thuis verzorgd

Het Israëlische parlement moest er in een controversiële zitting het pad voor effenen, maar de Israëlische oud-premier Ariel Sharon ligt weer in zijn eigen huis. Vannacht is de 82-jarige Sharon van het Tel Hashomer Ziekenhuis, waar hij sinds vijf jaar in coma lag, overgebracht naar de boerderij van zijn familie in het zuiden van Israël.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is de voormalig politicus en militair overgeplaatst in overleg met zijn familie. Er is geen voor- of achteruitgang in zijn conditie. Sharon raakte in januari 2006 in een coma; sindsdien wordt hij kunstmatig in leven gehouden. Volgens het ziekenhuis is hij niet geheel bewusteloos, maar kan hij evenmin contact maken. Deskundigen denken dat de oud-premier, als de verzorging op peil blijft, nog jaren zo kan blijven leven.

Een burgerbeweging pleitte vorig jaar al voor overplaatsing van Sharon, omdat de kosten van zijn verzorging te hoog zouden zijn. Met zijn verhuizing zal de regering echter niet goedkoper uit zijn. Het parlement heeft deze week een wetsvoorstel goedgekeurd dat bepaalt dat circa 320.000 euro per jaar voor zijn verzorging wordt uitgetrokken. Er moest onder meer apparatuur en verplegend personeel naar zijn boerderij in de Negev gebracht worden.

Sharon was premier namens de door hem opgerichte partij Kadima toen hij in coma raakte. Als politicus en militair was hij omstreden. Hij was strateeg achter de Israëlische nederzettingenpolitiek, maar brak met zijn partij Likud toen hij de nederzettingen in de Gazastrook wilde ontruimen.