Ajax bevestigt gelijk van Johan Cruijff

Ajax 3 Veendam 0

Ruststand 0-0. 61. Mido 1-0, 76. Suarez 2-0, 87. Eriksen 3-0. Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 22.579.

De rust is weergekeerd bij Ajax, in elk geval tot zondag. De ploeg van trainer Martin Jol gaat dan op bezoek bij AZ dat ongetwijfeld meer weerstand zal bieden dan Veendam gisteren in de Arena. De ploeg uit Groningen was er in de strijd om de KNVB-beker slechts op uit de score zo laag mogelijk te houden en dat resulteerde in een 3-0 nederlaag. Pas na een uur ploeteren opende invaller Mido de score voor Ajax.

Uitgerekend de omstreden aanwinst zorgde er als invaller voor dat de storm over het beleid bij de club uit Amsterdam even is gaan liggen. De vraag luidt voor hoe lang, want na AZ treft Ajax op korte termijn ook PSV voor de competitie en Real Madrid in de Champions League. „Als we nog kampioen willen worden, kunnen we ons geen enkele nederlaag meer veroorloven”, zei aanvoerder Luis Suarez. „Wat de afgelopen week is gebeurd, twee keer op rij verliezen, dat kan gewoon niet bij Ajax.”

Trainer Martin Jol verbaasde zich er deze week niettemin over dat de kritiek na die resultaten weer aanzwol. Terwijl dat toch heel normaal is bij Ajax, dat niet mag verliezen, de meeste jonge talenten van Nederland kan krijgen, de hoogste begroting heeft en na 110 jaar de traditie van een topclub heeft.

Johan Cruijff, gisteren toegezongen door de supporters in de Arena, pleitte afgelopen maandag in zijn column in De Telegraaf opnieuw voor het opstappen van bestuur en directie. Zijn opvatting over de defensieve speelwijze van Ajax deed Jol af als „aalbessenpraat”, Westlands dialect voor flauwekul. Hij zegt de column van de voormalige wereldvoetballer niet te lezen.

Voorzitter Uri Coronel laat de krant maandagochtend na een nederlaag ook al op de deurmat liggen. Bij Ajax heerst snel een negatieve stemming, meent Jol. Hij vindt juist dat de directie van Ajax een standbeeld verdient aangezien hij in de zomer, na een vrijage met Fulham als drukmiddel, spits Mounir El Hamdaoui mocht aantrekken. Daarbij voorspellen Jol en Coronel dat Ajax na een seizoen met een verlies van bijna 23 miljoen euro in het huidige boekjaar weer uitkomt in de zwarte cijfers. Dus de bewering van Cruijff dat Ajax in financieel opzicht het noodlijdende Feyenoord achterna gaat, is onzin.

Toch moet Jol bekennen dat de criticasters ook wel „in de buurt van de waarheid” komen. De reden voor het beetje begrip moet ongetwijfeld gezocht worden in het aankoopbeleid. Nadat Marco van Basten dertig miljoen mocht uitgeven aan spelers die dat niet waard bleken te zijn, kwam de crisis en ging zelfs bij Ajax noodgedwongen de hand op knip. Vervolgens kreeg Jol de beschikking over een onevenwichtig elftal zonder echte vleugelspelers. Het gelijk van Cruijff werd nog eens pijnlijk bevestigd tegen eerstedivisieclub Veendam, dat zich de hele wedstrijd ingroef in het eigen strafschopgebied.

Ajax moest het spel breed houden met voorzetten vanaf de flanken. Op rechts liep echter alleen middenvelder Demy de Zeeuw, die zich daar geen raad wist, en vanaf links kreeg Miralem Sulejmani de bal zelden voor het doel. De Serviër kon met moeite rechtsback Angelo Cijntje van zich afschudden. Met al zijn veelgeroemde talenten mist Ajax behalve een paar stugge verdedigers een slimme spelmaker op het middenveld – de Deense tiener Christian Eriksen is daar nog niet aan toe – en een goede tweede spits als aanspeelpunt over de grond en in de lucht achter de gisteravond geblesseerde El Hamdaoui.

Jol zocht die bij gebrek aan beter in de werkeloze Mido, uit de stal van zijn eigen zaakwaarnemer Mino Raiola. Pas gisteravond tegen Veendam kon de Egyptenaar aantonen waarom hij is aangetrokken. Niettemin oogt hij nog steeds te zwaar om een hele wedstrijd te kunnen spelen. „Mido is toch al acht kilo afgevallen”, beweerde Jol.

In het half uurtje dat hij wel speelde, constateerde Jol dat Mido’s aanwezigheid ervoor zorgde dat Sulejmani, Eriksen en zelfs Luis Suarez beter speelden. Suarez maakte met een doelpunt een einde aan een improductieve periode. De Uruguayaanse aanvaller juichte niet, maar probeerde met een trap in de lucht al zijn frustraties van de laatste weken van zich af te schudden.

Eerder in de wedstrijd had Suarez voor de twaalfde keer dit seizoen de lat geraakt en zelfs een prachtige halve omhaal werd gestopt door doelman Peter van der Vlag. Ook de Zuid-Amerikaanse international heeft met al zijn vaardigheden de juiste spelers om zich heen nodig om te renderen. Jol: „Wij zouden de kop in het zand steken door nu al Florian Jozefzoon op de vleugel te laten spelen. Jong Ajax houdt het veld net zo breed als het lang is. De flankspelers komen eraan. Voorlopig moeten anderen opstaan als het met Suarez niet meer lukt.”

    • Erik Oudshoorn