Zonnige zwarte roots

Carolina Chocolate Drops. 10/11 Rasa, Utrecht. Herh 13/11 Melkweg, Amsterdam 14/11 Merleyn, Nijmegen. ****

Het is helemaal terug van weggeweest, muziek die geworteld is in het Amerikaanse platteland. Bands als Nickel Creek en Chatham County Line kunnen hier rekenen op een warm onthaal. Het trio Carolina Chocolate Drops neemt een bijzondere positie in als een van de weinige zwarte groepen in dit genre. Ze grijpen terug op een traditie uit de tijd van de rassenscheiding in de Verenigde Staten toen zwarte gemeenschappen voor hun eigen vertier moesten zorgen, en naast blues ook de string band muziek van hun blanke buren speelden.

Als podiumpersoonlijkheden vullen ze elkaar goed aan. Gitarist en percussionist Dom Flemons speelt zonder enige remming de clown van het gezelschap. Hij jongleert al even gemakkelijk met zijn gitaar als met de akkoorden die hij eruit plukt. Missers monden uit in grappen en inventieve oplossingen. Daar tegenover staat de onverstoorbaarheid van banjospeler en violist Justin Robinson. Rhiannon Giddens maakt bovenal indruk met haar veelzijdige stem. Die kan zacht en intiem zijn, maar geweldig uithalen in nummers die raken aan jazz en blues. Het is met name in de zang dat de muziek van het trio duidelijk afwijkt van de blanke tegenhangers.

De drie brengen hun repertoire met overgave. Het onmiskenbare speelplezier en de zonnige warmte slaan onmiddellijk over naar het publiek. Grotendeels afkomstig uit de jaren dertig van de vorige eeuw is deze muziek een probaat medicijn tegen depressie en crisisangst.

    • René van Peer