Zon en modder in Russische cel

De gevangenen van de beruchte Boetyrka-gevangenis in Moskou kunnen binnenkort hun straf op de zonnebank of in een modderbad uitzitten. Die luxe wordt hun nog voor het einde van het jaar gegund in het kader van extra medische zorg, waarmee de gevangenisdirectie de gezondheid van zijn ingezetenen zegt te willen verbeteren.

De uit de achttiende eeuw daterende Boetyrka-gevangenis is een van de gruwelijkste tuchthuizen van Rusland. Beroemde ex-gevangenen waren de schrijvers Aleksandr Solzjenitsyn, Andrej Amalrik en Isaak Babel. Tienduizenden zijn er tijdens de Stalin-terreur geëxecuteerd.

Een jaar geleden kwam in de Boetyrka Sergej Magnitski om het leven. De 37-jarige advocaat van het Amerikaanse investeringsbedrijf Hermitage Capital werd er onder druk gezet om belastende getuigenissen tegen zijn bazen af te leggen. Toen hij ziek werd en om medische hulp smeekte, schonken de gevangenisartsen geen aandacht aan hem, waardoor hij na een paar dagen stierf. De directie van de Boetyrka-gevangenis werd door de autoriteiten deels verantwoordelijk gesteld voor Magnitski’s dood. Dat de extra medische hulp precies nu wordt aangekondigd, lijkt dan ook geen toeval.

Begin dit jaar maakten de Russische autoriteiten bekend dat bijna de helft van de gevangenen in Rusland ziek is. Velen zijn besmet met hiv of tuberculose. De verouderde medische apparatuur in de gevangenissen zou daar toe bijdragen.

Ook voor de familieleden van gevangenen in de Boetyrka zijn er binnenkort speciale faciliteiten. Volgens de directie mogen zij binnenkort via internetdienst Skype communiceren met hun opgesloten verwanten.

Of de gevangenen daar fysiek ook door op vooruitgaan, blijft de vraag.