Wetenschap kort

Huidcel wordt in het lab direct in een bloedcel omgezet

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bindweefselcellen uit de huid kunnen in het lab worden veranderd in bloedcellen, meldden Canadese onderzoekers zondag in Nature. Aan de omzetting komen geen stamcellen te pas. Dat werd enkele jaren geleden nog onmogelijk geacht. Bovendien was nog niet eerder aangetoond dat menselijke weefsels zo’n metamorfose kunnen doormaken; eerdere proeven (sinds 2008) werkten met muizencellen. De nu geproduceerde cellen zijn op hun beurt de voorlopers van rode en witte bloedcellen en van bloedplaatjes, maar die kunnen er nog niet allemaal van gemaakt worden. De bekende cellen van het immuunsysteem (de T- en B-cellen) ontbreken. De auteurs speculeren desondanks over een mogelijke toepassing bij de behandeling van leukemie; daar worden nu bloedstamcellen uit het bloed voor gebruikt. Daar zijn de cellen nu nog niet voor geschikt; ook is het nadelig dat de cellen genetisch gemodificeerd worden voor de gedaanteverwisseling.

Bloeddrukverlagers helpen niet even goed

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Van de medicijnen tegen hoge bloeddruk beschermen de plaspillen en ACE- remmers het best tegen hartfalen. De bètablokkers en calciumantagonisten doen dat niet zo goed. Hoge bloeddruk verhoogt de kans op hartfalen, maar vanouds was de aandacht vooral gericht op twee andere gevolgen: hartaanvallen en beroertes. Wie lang een hoge bloeddruk heeft en geen hartaanval krijgt, of een hartaanval overleeft, heeft op termijn een flinke kans op hartfalen. Dan verslapt de hartspier, vergroot het hart. Het gevolg is vochtophoping, benauwdheid en nierproblemen. Italiaanse onderzoekers deden een meta-analyse met gegevens van ruim 200.000 patiënten, waaruit nu de beste pillen voor het voorkomen van hartfalen rollen. Ze publiceerden deze week in de Archives of Internal Medicine.

Aanraken maakt basketballers beter

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Naarmate basketballers elkaar in het begin van het seizoen vaker vrolijk aanraken bij successen, blijken ze later in het seizoen beter te spelen – individueel én als team. Dat schrijven psychologen van de Universiteit van Californië te Berkeley in het oktobernummer van Emotion. De onderzoekers codeerden alle aanrakingen tussen spelers in de eerste twee maanden van het Amerikaanse basketbalseizoen 2008-2009. Vervolgens concentreerden ze zich op feliciterende aanrakingen, zoals high fives, omhelzingen, elkaars hoofd vastgrijpen. Aanraken bevordert het onderling vertrouwen en de samenwerking, schrijven de psychologen, maar het is wel contextafhankelijk. Op kantoor elkaars hoofd vastgrijpen hoeft geen positief effect te hebben.