Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een verslag van de rechtszaak over de moord op Milly Boele, de twaalfjarige scholiere die in maart door haar buurman van het leven werd beroofd.Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken EO. Na beweringen van alweer een jonge vrouw over haar relatie met de Italiaanse premier Berlusconi is diens politieke toekomst ongewis. Vanavond het verhaal van Massimo Ciancimino, zoon van een voormalig maffiakopstuk, over de alliantie tussen Berlusconi en de maffia. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Aandacht voor de valutaoorlog en de G20 en voor het essay dat Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa schreef voor het Nexus Instituut over de terugkeer van het populisme. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Sportjournalist Jaap de Groot vertelt over Ajax en Johan Cruijff. Mart Smeets en Tim Knol staan stil bij de 65ste verjaardag van Neil Young. Muziek van Triggerfinger. Ned.3, 19.30-20.25u.

College Tour: Louis van Gaal. Twan Huys gaat op de Vrije Universiteit, samen met ruim 900 studenten, in gesprek met voetbaltrainer Louis van Gaal over Bayern München, aanvaringen met de pers, Duitsland, politiek en leidinggeven. Ned.3, 20.55-21.50u.

Pauw & Witteman. Vanavond met onder anderen Sylvia Tóth en Joanie de Rijke. De eerste ontvangt de Elisabeth von Freyburgpenning voor haar Sylvia Tóth Centrum, een kinderafdeling van het UMC. En journaliste Joanie de Rijke werd twee jaar geleden in Afghanistan ontvoerd door de Taliban. Zij vertelt over de nasleep. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Kruispunt. Het levensverhaal van de 74-jarige Bertha Puentes Acosta, die al 20 jaar illegaal in Nederland verbleef toen zij in licht verwarde toestand werd aangehouden. Een paar maanden later overleed ze in een cel. Haar dood leidde tot maatschappelijke onrust en Kamervragen.Ned.2, 18.25-18.55u.

Keuringsdienst van Waarde: Eend. Consumentenprogramma onderzoekt de herkomst en de achtergrond van de eenden die ter consumptie in de supermarkten te koop liggen. Ned.3, 20.25-20.55u.

Andere tijden: Een huis voor bejaarden. In de jaren 50 worden regelmatig ouderen aangetroffen in vereenzaamde en verwaarloosde toestand. In de bestaande bejaardenhuizen zijn slaapzalen; bewoners hebben slechts een bed en een kastje. Vanaf midden jaren 60 verandert de visie op bejaardenzorg. De geriatrie doet zijn intrede en er worden moderne bejaardenoorden gebouwd. De kinderen niet tot last zijn, dat was toen ook belangrijk. Ned.2, 21.30-22.00u.

documentaire

Holland Doc: Heimwee - Sila Hasreti. Film van Anne Marie Borsboom. Selma en Hami, beiden geboren in Turkije, zijn als tieners in de jaren 80 naar Nederland gekomen. Terwijl Selma haar draai vindt in het leven, heeft Hami heimwee. Maar het stel krijgt een gezinsleven. Dertig jaar later, als de drie dochters op eigen benen staan, komt het moment dat Selma en Hami remigreren met hun negenjarige zoon Fati. In een buitenwijk van Ankara voelt nu Selma zich afgesneden. Ze is eenzaam, verdrietig en kwaad, en droomt van Nederland.Ned.2, 22.55-0.00u.

cultuur

The Culture Show. Tom Dyckhoff bezoekt het elegante, excentrieke gotische kasteel Strawberry Hill House, dat onlangs werd geopend na een restauratie van twee jaar. Sarfraz Manzoor kijkt naar de winnende beelden van World Press Photo 2010, schrijver Paul Auster licht zijn nieuwste boek Sunset Park toe en filmcriticus Mark Kermode herziet de 50 jaar oude cultgriezelfilm Peeping Tom. BBC 2, 20.00-21.00u.

amusement

Buena Vista Social Club. Muziekfilm van Wim Wenders over de samenwerking tussen de Amerikaan Ry Cooder en bejaarde Cubaanse muzikanten die in 1999 leidde tot een zeer succesvolle plaat. Arte, 21.55-23.35u.