Verlof na bevalling niet naar 20 weken

Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) wil het zwangerschapsverlof niet uitbreiden van zestien naar twintig weken. Dat is onnodig en te duur. Mochten vrouwen om medische redenen langer verlof nodig hebben dan kunnen ze dat via de ziektewet krijgen.

Dat zei de minister gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Kamp keert zich hiermee tegen Europese plannen voor uitbreiding van het zwangerschapsverlof naar twintig weken. Volgens hem gaat dit 280 miljoen euro kosten. „Europa betaalt deze rekening niet. En wij hebben dat geld niet”, zei Kamp na afloop van het debat. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hem. Ook de werkgeversorganisaties waren tegen de uitbreiding van de verlofregeling. Volgens Kamp kan 96 procent van de bevallen vrouwen na zestien weken verlof weer probleemloos aan het werk.

Het Europees Parlement besloot vorige maand dat het zwangerschaps- en bevallingsverlof op minimaal twintig weken moet worden gesteld. Kamp en de Tweede Kamer zijn hier dus tegen. Kamp is ook tegen een besluit van het Europees Parlement om het vaderverlof uit te breiden naar twee weken. Ook in de Tweede Kamer is er geen steun voor dit plan. Nederland kan deze besluiten van het Europees Parlement negeren.

Er is wel een Kamermeerderheid om het vaderverlof uit te breiden van twee naar vijf dagen. Tijdens het debat met Kamp werd duidelijk dat een eerder initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks hiertoe steun krijgt van in ieder geval de PvdA, PVV, SP en D66.

Het Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) kondigde aan het initiatiefwetsvoorstel volgende week weer in te dienen. Kamp zei hier niet voor te voelen. „Vaders hebben adv-dagen en vakantiedagen. Het is niet nodig hier een algemene voorziening voor te treffen.”