Sport kort

Trainer Jol: ‘Directie van Ajax verdient juist een standbeeld’

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Ajax-trainer Martin Jol vindt dat de directie van zijn club „fantastisch werk doet”. Hij reageerde met deze uitspraak op de mening van clubicoon Johan Cruijff die maandag in een column verkondigde dat bestuur en directieleden moeten opstappen. Dit als reactie op nederlagen tegen Auxerre (2-1) en ADO Den Haag (0-1). Ook de opvatting van Cruijff dat Ajax in financieel opzicht het noodlijdende Feyenoord achterna gaat, werd door Jol gepareerd. „Een verlies van 23 miljoen euro wordt dit seizoen waarschijnlijk omgebogen in een positief saldo”, wist Jol. „Eigenlijk verdienen deze mensen een standbeeld.” Volgens Jol zou het beleid van de clubleiding ervoor gezorgd hebben dat hij aan het begin van dit seizoen Mounir El Hamdaoui voor vijf miljoen euro kon kopen van AZ. Dit gebeurde door een aantal spelers, onder anderen rechtsbuiten Dennis Rommedahl, te laten vertrekken naar een andere werkgever. Jol, die zei de columns van Cruijff niet te lezen, predikte vooral rust. „Als Luis Suarez het voortouw niet kan nemen moeten andere spelers het overnemen.” Het verwijt van Cruijff dat Ajax in Auxerre te defensief heeft gespeeld, deed Jol af als „aalbessenpraat”. (Westlands voor flauwekul). „We hebben juist na rust vooral op hun helft gespeeld.”

Volleybalsters spelen voor negende plaats

Nagoya. De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren op het wereldkampioenschap hun derde wedstrijd op rij verloren. Na eerder verlies tegen Thailand en de Verenigde Staten, was Duitsland in Nagoya met 3-1 te sterk. De setstanden waren 12-25, 14-25, 25-19 en 25-27. Vooral in de eerste twee sets kreeg Nederland geen vat op de scherpe service van de Duitse ploeg. Door dit verlies is Nederland veroordeeld tot het spelen voor de negende plaats. Polen is zaterdag de volgende tegenstander. De strijd om de medailles gaat tussen Brazilië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. (ANP)

Schaatsers tekenen massaal protest aan

HEERENVEEN. Schaatsers uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen dagen massaal een petitie ondertekend waarin de internationale schaatsunie ISU wordt gevraagd de inmiddels beruchte lijnregel te schrappen. Indien het ijzer volledig in de baan van de opponent komt, volgt onherroepelijk diskwalificatie. De protestactie wordt geleid door enkele Nederlandse rijders, maar krijgt veel bijval uit het buitenland. Inmiddels hebben tientallen rijders de petitie ondertekend. De protestbrief wordt vandaag aan de ISU aangeboden. (ANP)

‘Gebrselassie denkt na over vervolg carrière’

Rotterdam. De Ethiopische langeafstandsloper Haile Gebrselassie heeft zijn beslissing om te stoppen met de wedstrijdatletiek afgezwakt. Dat zei zijn manager, de Nederlander Jos Hermens, gisteren nadat hij met wereldrecordhouder op de marathon via de telefoon had gesproken. Na de marathon in New York, waarbij hij na 25 kilometer opgaf vanwege een blessure, zei Gebrselassie dat hij zou stoppen met wedstrijden. „De knieblessure die Gebrselassie opliep maakte hem na de race heel emotioneel. Hij stelde zich nu al veel neutraler op”, zei Hermens. (AP)

Jaar cel voor chantage darter Van Barneveld

Den Haag. De 26-jarige man die dartkampioen Raymond van Barneveld probeerde te chanteren is gisteren door de Haagse rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechter veroordeelde de man voor bedreiging zonder geweld. De 26-jarige Rotterdammer probeerde de darter een bedrag van 10.000 euro afhandig te maken door te dreigen een sekstape op internet te zetten. (ANP)

Oud-hockeyer Doyer overleden (54)

Rotterdam. Oud-hockeyinternational Theodoor Doyer is gisteren op 54-jarige leeftijd overleden. Hij leed al lange tijd aan een ernstige spierziekte. Doyer, die zijn hele hockeycarrière voor Bloemendaal uitkwam, speelde in totaal 182 interlands, waarin hij 44 keer scoorde. Hij nam met het nationaal team deel aan de Olympische Spelen van 1976 en 1984. Hij was lid van verdienste bij de Nederlandse hockeybond KNHB. (ANP)

Cambuur heeft nog miljoen euro nodig

LEEUWARDEN. Cambuur is nog niet uit de financiële zorgen. De voetbalclub uit de eerste divisie had een lening van 500.000 euro aan de gemeente Leeuwarden gevraagd, maar dat verzoek is afgewezen. „Om dit jaar te overleven heeft de club een miljoen euro nodig”, zei wethouder Marco Florijn. „Wil de club overleven, dan zal er meer geld geïnvesteerd moeten worden.” (ANP)