Parijs: boete te hoog

„Totalement disproportionnée.” Zo noemde de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Pierre Lellouche, gisteren de boete die de Europese Commissie heeft opgelegd aan Air France-KLM.

De Frans-Nederlandse onderneming moet 340 miljoen euro betalen aan ‘Brussel’ wegens haar bewezen aandeel in een wereldwijd kartel op het gebied van luchtvracht. „We zijn verbijsterd over de hoogte van het bedrag”, zei Lellouche op een persconferentie, „daar kun je bijna twee A380’s voor kopen.”

De Franse staat heeft een belang van 15,7 procent in Air France-KLM. De stappen van Brussel brengen in de woorden van Lellouche „ aanzienlijke schade toe aan de Franse luchtvaart.” Volgens de bewindsman heeft Air France „volkomen gelijk” om in beroep te gaan bij het Europese Hof van Justitie.

Air France-KLM heeft toegegeven aan het kartel te hebben deelgenomen. In 2008 was al een voorziening getroffen voor verwachte straffen in Europa en de VS. Maar de boetes overstijgen de voorziening, zodat het concern zijn boeken opnieuw moet aanpassen.