Overleden doelman herdacht

De Duitse Bundesliga-voetbalclub Hannover 96 heeft gisteren de vorig jaar overleden Robert Enke herdacht. De doelman pleegde een jaar geleden zelfmoord door voor een trein te springen. Supporters konden in een tent naast het stadion, de AWD Arena, een herdenkingsboek tekenen en bloemen leggen.

Voormalig international Enke (32) leed aan depressiviteit en faalangst. De doelman, die onder meer voor Benfica en FC Barcelona speelde, zag op 10 november 2009 geen andere uitweg dan zichzelf van het leven te beroven. Enke werd enkele dagen later door 40.000 mensen herdacht.

Enke werd gisteren ook herdacht tijdens een besloten plechtigheid op de begraafplaats. De Duitse bondscoach Joachim Löw was daarbij aanwezig, net als de voorzitter van de Duitse voetbalbond, Theo Zwanziger. „Robert Enke had zijn zwakheden. We moeten ervoor oppassen van die zwakheden geen taboes te maken, maar ze juist bespreekbaar maken”, zei Zwanziger.

De spelers van Hannover 96 trainden achter gesloten deuren. Zij wilden hun overleden teamgenoot in eigen kring herdenken. De burgemeester van Hannover maakte gisteren bekend dat een straat bij het stadion wordt vernoemd naar Enke.

Kort na de dood van Enke bekende de Duitse voetballer Andreas Biermann van Bundesligaclub St.Pauli dat hij ook jarenlang aan depressiviteit leed. Hij wilde zelfmoord plegen. Toen hij dat verklaarde tegen zijn club werd zijn contract niet verlengd. (ANP)