Obama waarschuwt Noord-Korea voor verdere sancties

Noord-Korea moet snel weer de dialoog aangaan met de internationale gemeenschap over hun kernprogramma. De Amerikaanse president Obama waarschuwt dat het land anders verdere sancties kan verwachten, meldt The Guardian.

“Het nastreven van een kernprogramma zal alleen maar leiden tot verdere isolatie en minder veiligheid voor het land”, zei Obama in een toespraak aan Amerikaanse troepen in Seoul. Hij benadrukte de Amerikaanse steun aan Zuid-Korea. De VS is samen met Rusland, China, Japan en Zuid-Korea betrokken bij gesprekken met Noord-Korea om hun kernprogramma te ontmantelen.

Spanningen

De toespraak zal waarschijnlijk een felle reactie van Pyongyang uitlokken, voorspelt NRC buitenlandredacteur Harry Meijer. “Maar de verhoudingen tussen de landen kunnen niet slechter worden dan ze nu al zijn”. Vanaf 26 maart 2010 ontstonden er hernieuwde spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Toen bracht een Noord-Koreaanse torpedo vermoedelijk een Zuid-Koreaans oorlogschip tot zinken. Noord-Korea dreigde met een kernoorlog bij eventuele sancties. Ook bij een gezamelijke legeroefening van de VS met Zuid-Korea op 26 juli dreigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il met het inzetten van kernwapens.

Dit zorgt ervoor dat de VS de banden met de Zuid-Koreaanse bondgenoot verder aanhaalt, legt Meijer uit. Het is een signaal naar Pyongyang om de voortdurende provocaties te staken. “De VS zit heel scherp op Noord-Korea”

Obama is in Zuid-Korea voor de G20 die vandaag van start gaat. In deze top komen de 19 landen met de grootste nationale economieën en de Europese Unie samen. De G20 is het wereldwijde forum voor samenwerking en beraad met betrekking tot het internationale financiële systeem.

    • Hans Klis