Obama: N-Korea moet houding wijzigen

De Amerikaanse president Barack Obama wil de internationale onderhandelingen over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland pas hervatten als Noord-Korea oprecht laat blijken serieus naar deëscalatie te streven.

Volgens Obama moet het regime in Pyongyang afstappen van „het pad van confrontatie en provocatie”. Dat zei Obama vandaag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul waar hij de top van twintig belangrijkste industrielanden, de G20, bijwoont.

De regering van Noord-Korea heeft zich de afgelopen maanden herhaaldelijk bereid verklaard om het internationale overleg over nucleaire ontwapening te willen hervatten. Zowel de VS als Zuid-Korea vinden dat de Noord-Koreaanse leiders eerst hun houding moeten veranderen. Alleen als Noord-Korea „onomkeerbare” stappen zet naar ontwapening zijn de Verenigde Staten bereid het land economische hulp te geven.

Op een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zei Obama dat er „een geschikt moment en plaats” zal zijn voor hervatting van het zogeheten zeslandenoverleg, waarbij ook Japan, China en Rusland zijn betrokken, over nucleaire ontwapening. Hij noemde geen datum.

Wanneer Noord-Korea overstag gaat, zullen Zuid-Korea, de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap „substantiële hulp” geven aan het land dat te kampen heeft met een deplorabele economie en ernstige voedselschaarste.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen dit jaar op nadat een Zuid-Koreaans marineschip door een torpedo of een zeemijn tot zinken was gebracht. Onderzoek leek uit te wijzen dat Noord-Korea hier de hand in, maar Pyongyang heeft dit steeds ontkend.

De scheepsramp, waarbij 46 marinemensen omkwamen, waren voor Zuid-Korea en de VS de aanleiding voor grootschalige manoeuvres van de marine aan de Koreaanse kust.

Tussen de twee Korea’s is de relatie onlangs weer verbeterd. Zuid-Korea gaf Noord-Korea afgelopen maand voor eerst in ruim een jaar weer voedselhulp naar aanleiding van overstromingen in dat land. Daarop stond Noord-Korea weer toe dat leden van families die van elkaar gescheiden waren sinds de Korea-Oorlog (1952-1953) elkaar mochten ontmoeten.

Noord-Korea stapte vorig jaar uit het zeslandenoverleg uit protest tegen de internationale veroordeling van een lancering door Pyongyang van een lange afstandsraket. Vorig jaar ook voerde het land een ondergrondse atoomproef uit. Ook die werd internationaal veroordeeld.(Reuters, AP)