Obama: Indonesië is voorbeeld voor wereld

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Indonesië gisteren „een voorbeeld voor de wereld”, tijdens een toespraak voor 6.000 studenten in Jakarta. Doordat een land met zoveel verschillende volkeren en religies toch een eenheid is, zal het „een belangrijke rol spelen in de 21ste eeuw”, zei de president.

In zijn persoonlijk getinte toespraak onderstreepte Obama dat hij er zelf als kind vier jaar heeft gewoond. „Indonesië is deel van mij”, zei hij in het Indonesisch, wat hem een daverend applaus opleverde.

Obama’s toespraak werd gezien als het vervolg op zijn speech over de band tussen het Westen en de islam in Kairo, vorig jaar. Volgens hem is er sindsdien vooruitgang geboekt, bijvoorbeeld met het eindigen van de oorlog in Irak. Ook sprak hij over een aantal „tegenvallers en valse starts” bij het vredesproces in het Midden-Oosten.

Hij roemde uitgebreid de tolerante Indonesische islam, die „een van de definiërende en inspirerende eigenschappen is van dit land”, en noemde daarbij zijn Indonesische stiefvader. „Ondanks dat hij was opgevoed als moslim, geloofde hij er sterk in dat alle godsdiensten respect verdienen.” Zowel de VS als Indonesië laten volgens hem zien dat honderden miljoenen mensen met verschillende religies in vrijheid kunnen samenleven.

President Obama erkende dat Amerika’s relaties met de islamitische wereld nog steeds problematisch zijn ondanks zijn inspanningen de verhouding te verbeteren. Het is echter onwaarschijnlijk dat zijn nieuwe toespraak daarin verandering zal brengen. In de Arabische wereld – de bakermat van de islam, waar zijn toespraak van juni 2009 in Kairo nog zo goed viel – is Obama volgens verschillende internationale opinieonderzoeken nu nauwelijks populairder dan zijn voorganger Bush.