Nederlandse missie Afghanistan stapje dichterbij

Afghaanse politie-agenten waren erg gespannen aan de vooravond van de verkiezingen, in augustus vorig jaar. Foto AFP Afghaanse politie-agenten waren erg gespannen aan de vooravond van de verkiezingen, in augustus vorig jaar. Foto AFP

‘Kabinet: verkenningsteam naar Afghanistan’, kopt de Volkskrant vanmorgen. Het kabinet-Rutte gaat morgen de Tweede Kamer meedelen dat het ‘de mogelijkheid en wenselijkheid’ van zo’n missie onderzoekt, aldus de krant.

NRC-redacteur Jaus Müller, specialist op het gebied van de Nederlandse missies in Afghanistan, bevestigt dat dit ‘een stap’ is op weg naar een nieuwe missie, die waarschijnlijk tot doel zal hebben om de Afghaanse politie te trainen. “Op zich zijn er permanent Nederlandse diplomaten aanwezig in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De NAVO en ook de EU-missie in Afghanistan zijn al een tijdje bezig om Nederland te overtuigen van het belang van een nieuwe missie. De Nederlandse diplomaten zijn voortdurend in gesprek om te ontdekken wat er nodig is.”

Het verkenningsteam wat nu wordt gestuurd is dus een nieuwe stap op weg naar zo’n missie, aldus Müller. Of het telefoongesprek dat premier Rutte vorige week had met president Obama de oorzaak is van Rutte’s besluit om een verkenningsteam te sturen, durft Müller niet te zeggen. “Afghanistan stond op de agenda in dat gesprek omdat het een van de grote problemen van dit moment is, maar of Obama expliciet gevraagd heeft om een nieuwe Nederlandse missie durf ik niet te zeggen.”

    • Ward Wijndelts