Nederland Europees kampioen snuffelen in belgegevens

Nederlandse opsporingsdiensten zijn Europees kampioen in het snuffelen in de bel-, sms- en e-mailgegevens van eigen burgers. Dat meldt Bits of Freedom, een organisatie voor bescherming van de vrijheid op internet, op basis van overheidsdocumenten die het in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil bovendien, zo blijkt uit het ‘Project Dataretentie’, een nog grotere grip op activiteiten van Nederlanders via een landelijke zoekmachine met alle bankgegevens.

Justitie deed in 2008 78.000 keer navraag naar de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers, waaruit blijkt met wie, wanneer en hoe lang iemand heeft gecommuniceerd en waar de gebruiker zich op dat moment bevond. Deze gegevens zijn opgeslagen in het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Bij de overige Europese landen ligt het aantal opvragingen veel lager.

Het Ministerie van Justitie wil een vergelijkbare databank voor alle financiële gegevens van burgers. Daardoor zouden de bankgegevens van iedere Nederlander met een druk op de knop te achterhalen zijn door de politie, zonder tussenkomst van de bank, Officier van Justitie of Rechter-Commissaris. ‘Telkens wordt weer bevestigd dat het in Nederland bedroevend slecht is gesteld met de veiligheid van onze gegevens en onze privacy. Schendingen van onze digitale grondrechten zijn helaas dichterbij dan we ons realiseren’, aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.

    • Hans van der Lugt