Moskee in puntje van Canada

De noordelijkste moskee van Noord-Amerika is gisteren geopend in Inuvik. Na een tocht van 4.500 kilometer bereikte het prefab-gebedshuis het noordwesten van Canada op 68 graden noorderbreedte.

Inuvik ligt boven de poolcirkel en telt 3.300 inwoners. De diensten en huwelijken van de ongeveer tachtig moslims in de stad hadden tot voor kort plaats in een stacaravan. Hussain Guisti van de Zubaidah Tallab Foundation, een islamitische liefdadigheidsinstelling in Winnipeg, vond dat het zo niet langer kon. Op een truck over hobbelige wegen en op een ponton over de Hay Rivier liet Guisti een kant-en-klare moskee van hout aanvoeren – goedkoper dan bouwen ter plaatse. De minaret van ruim negen meter is wel van Inuvikse makelij.

Weerstand tegen ‘de kleine moskee op de toendra’ (naar de parodiërende Canadese comedyserie Little Mosque on the Prairie) was er niet, volgens burgemeester Denny Rodgers. „We zijn een zeer multiculturele gemeente.”

Als noordelijkste moskee ter wereld geldt de Nurd Kamal Moskee in Norilsk, Siberië (69.20 NB). Het Alnor Senter in het Noorse Tromsø ligt nog iets hoger (69.39 NB), maar is een moskee binnenin een modern pand. (AP, AFP)