Mooi voorgerechtje valt mee

In kookboeken van restaurants staan vaak gerechten die uit krankzinnig veel dingen lijken te bestaan: coquilles met basilicumsabayon op een risotto met truffel en asperge, chips van violotte-aardappel en een mesclun van molsla, kervel en daikoncress. Of zoiets. Soms zakt de moed je in de schoenen als je ziet wat je zou moeten doen om

In kookboeken van restaurants staan vaak gerechten die uit krankzinnig veel dingen lijken te bestaan: coquilles met basilicumsabayon op een risotto met truffel en asperge, chips van violotte-aardappel en een mesclun van molsla, kervel en daikoncress. Of zoiets.

Soms zakt de moed je in de schoenen als je ziet wat je zou moeten doen om een voorgerecht op tafel te krijgen. En je wilde ook nog een hoofdgerecht en misschien soep en zeker ook een toetje – hoe moet dat?

Goed voorbereiden is het halve werk natuurlijk, en op tijd beginnen, of een dag tevoren iets doen.

Eigenlijk is dit allemaal om iedereen te laten weten dat ik het heus wel begrijp als men eens ergens voor terugschrikt. Maar zo af en toe wil een mens ook wel eens iets leuks op tafel zetten waar ietsje meer arbeid in gaat zitten. Dit voorgerechtje van een zacht ei op een artisjokbodem met madeirasaus en champignons, is trouwens helemaal niet écht veel werk. Zeker niet voor een wat geroutineerder kok.

Eigenlijk is het een ideaal voorgerechtje voor een eenvoudig diner in het weekeinde. Maar ook voor als je juist eens makkelijk wilt eten met bijvoorbeeld een restje koud vlees of een stukje gemarineerde zalm en wat sla. Dan geef je dit vooraf en is het allemaal bij elkaar toch een fijn etentje.

Ontbijtspek is gerookt spek, dat geeft een vrij specifieke smaak aan de saus. Wie dat niet wil, en daar is iets voor te zeggen, neemt zuurkoolspek: gepekeld spek zonder rooksmaak.

Hak de wortel, ui en bleekselderij fijn en fruit ze op niet te hoog vuur met het spek in 50 gram boter tot spek en ui lichtbruin zijn. Roer geregeld. Bestrooi het geheel met de bloem en bak die een paar minuten al roerend mee.

Verwarm de bouillon en giet die erbij, met steeds 1 juslepel tegelijk, roer goed zodat de bloem gelijkmatig oplost. Als alle bouillon is toegevoegd, gaat de tomatenpuree erdoor. Laat de saus een minuut of twintig pruttelen.

Zeef de saus en giet hem terug in de schoongeveegde pan. Voeg de madeira toe, roer even en proef. Voeg peper naar smaak toe, eventueel nog wat zout en/of een drupje citroensap. De saus kan van tevoren worden gemaakt.

Leg vier diepgevroren artisjokbodems even in kokend water en laat ze uitlekken. Of kook de artisjokken, verwijder de blaadjes om apart te eten met een vinaigrette, verwijder het hooi uit het hart en schraap de bodems schoon.

Leg de artisjokbodems op een schaal.

Kook de eieren 7 minuten in kokend water, laat ze iets afkoelen en laat ze dan eerst aan alle kanten op het aanrecht stuiteren, dan gaan ze niet kapot tijdens het pellen. Leg de gepelde eieren op de artisjokbodems.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur lichtbruin, goed aan de pan schudden. Bestrooi ze met peper en zout. Hak de peterselie.

Giet de saus over de eieren. Schik de champignons eromheen en bestrooi het geheel met peterselie.

Eieren met artisjok en madeirasaus

Voor de saus:
een wortel
een stengel bleekselderij
een ui
50 g ontbijtspek
of zuurkoolspek
60 g boter
2 el bloem
2,5 dl groentebouillon
1 el tomatenpuree
2 el madeira
4 eieren
4 artisjokken
of artisjokbodems

    • Marjoleine de Vos