Ministeries blijven met zwakke broeders achter

Als er ooit een klassieke fout tot desastreuze gevolgen leidt, is dat de vasthoudendheid van minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA). Een bezuinigingsoperatie met personele consequenties moet met de grootste zorgvuldigheid worden ingeleid en begeleid. Het standpunt van het kabinet zal leiden tot een negatieve scheiding van kaf en koren: ambtenaren die zeker zijn van hun kundigheden zullen als eersten een betrekking buiten de overheid zoeken en ook kunnen vinden. Het gevolg is dat de zwakkeren in leeftijd en inzetbaarheid op de departementen en in de andere overheidsorganisaties overblijven. Het meest sinistere scenario is dat waarbij die begaafde ex-ambtenaren zich als goed ingevoerde interimmers voor het driedubbele van hun oude salaris moeten laten inhuren.

Jan C. Werkman

Delfgauw

    • Jan C. Werkman