mensen

Regisseur Ineke Houtman (De indiaan, Polleke) komt met een nieuwe familiefilm: Mijn opa de bankrover. Zoë van der Kust, Michiel Romeyn en Loes Haverkort spelen de hoofdrollen. Andere rollen zijn voor Waldemar Torenstra, Tanja Jess, Micha Hulshof, Kees Boot en Terence Schreurs. De rappers Yes-R en Lange Frans hebben een bijrol. Dat heeft filmdistributeur A-Film gisteren bekendgemaakt. De film gaat over Grace (13). Zij wil alles weten over haar Surinaamse vader, maar niemand wil haar iets vertellen. De film is 2 februari te zien in de bioscoop. (ANP)

Ouders & Coo moet een aantal beelden van de film Sint van de website sintislief.nl verwijderen. Dat eist de producent van de film, Tom de Mol, in een brief aan de ouderorganisatie. Gebeurt dit niet, dan stapt hij naar de rechter. Het gaat onder meer om afbeeldingen van filmposters. De Mol zei zich eraan te storen dat deze worden gebruikt in „een negatieve context”. De ouderorganisatie zei in een reactie dat de filmposter niet te zien was, maar dat er slechts een link stond naar een internetpagina waarop dat wel het geval was. (ANP)

De Spaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets krijgt de Erasmusprijs 2011. Dat heeft de Stichting Praemium Erasmianum laten weten. De prijs is bedoeld voor een persoon die een ‘buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied’ en bestaat uit 150.000 euro. Busquets krijgt de trofee „vanwege zijn indrukwekkend veelzijdige oeuvre op het gebied van stadsplanning”. Hij heeft in Nederland projecten op zijn naam staan in Rotterdam, Delft, Haarlem, Amersfoort, Helmond en Den Haag. (ANP)