Kort nieuws voorpagina

Overheid wil bankgegevens voor opsporingsdoelen

Rotterdam, 11 nov. De overheid overweegt bankgegevens van burgers voor opsporingsdoelen centraal toegankelijk te maken. Die data komen samen met informatie over telefoon- en internetgebruik in één systeem. De plannen voor opslag van bankgegevens staan in een plan van het ministerie van Justitie. Pagina 2

Kabinet botst met PVV over pensioen

Den Haag, 11 Nov. Het kabinet botst met de PVV over vernieuwing van de pensioenen. De PVV voelt niets voor verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, bleek tijdens een debat met minister Kamp (Sociale Zaken, VVD). Pagina 15

Strop gemeenten door crisis in bouw

Rotterdam, 11 nov. Nederlandse gemeenten lopen 2,4 tot 3 miljard euro mis doordat veel bouwprojecten door de crisis zijn gestopt of uitgesteld. Door teruglopende grondopbrengsten dreigen sommige in financiële problemen te komen. Dat constateert accountantskantoor Deloitte. Pagina 3

‘PVV-Kamerlid bedreigde buren’

Haarlem, 11 nov. Eric Lucassen, Tweede Kamerlid voor de PVV, heeft tussen 2006 en 2009 zijn buurtgenoten in Haarlem bedreigd en geïntimideerd. Dat zeggen bewoners van de Haarlemse Badelochstraat. Pagina 3

Sterfte bij operaties kan fors omlaag

Rotterdam, 11 nov. De sterfte bij operaties in kwalitatief goede Nederlandse ziekenhuizen kan halveren door introductie van een checklist. De sterfte daalt daardoor van 15 naar 8 per duizend operatiepatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Pagina 8

Ierland voedt onrust op markten

Amsterdam, 11 nov. Twijfel over de beheersbaarheid van de Ierse staatsschuld heeft geleid tot nieuwe onrust op de Europese obligatiemarkt. Het renteverschil tussen Duitsland en Ierland steeg naar het hoogste niveau ooit. Pagina 7 (commentaar) en 15