Kort nieuws Economie

Heijmans boekt hogere winst

Den Bosch, 11 nov. Bouwbedrijf Heijmans heeft in het derde kwartaal meer winst behaald bij een omzet die ongeveer 10 procent daalde. Het bedrijf verwacht dit jaar met winst af te sluiten na een verlies van 40 miljoen euro in 2009. Topman Gerrit Witzel van Heijmans zei dat hij ondanks moeilijke omstandigheden in de bouw, tevreden was over de resultaten. De Nederlandse woningmarkt heeft volgens Heijmans de bodem bereikt. Heijmans is daarmee positiever dan branchegenoot BAM, dat vorige week bekendmaakte geen herstel te zien op de Nederlandse woningmarkt. Heijmans, de nummer drie onder de Nederlandse bouwers na BAM en Volker Wessels Stevin, verkocht in het derde kwartaal 385 woningen. Dat is een stijging van circa 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. (ANP)

GM boekt winst van 2 miljard dollar

Detroit, 11 nov. General Motors (GM) heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 2 miljard dollar (1,45 miljard euro). Dat maakte de Amerikaanse autofabrikant gisteren bekend. Het was het derde kwartaal op rij dat GM winst boekte, nadat het vorig jaar na een faillissement een doorstart maakte met miljarden aan overheidssteun. GM wil later deze maand met een beursgang circa 13 miljard dollar ophalen. Als de beursgang slaagt, krijgt de Amerikaanse overheid een deel van de kapitaalinjectie van 50 miljard dollar terug. Voor heel 2010 rekent GM op winst. Het zou voor het eerst sinds 2004 zijn dat het concern een jaarwinst weet te boeken. Tussen 2005 en 2009 leed GM nog verliezen van in totaal 88 miljard dollar. (ANP)

TNT scherpt regels veiligheid aan

Hoofddorp, 11 nov. TNT verscherpt de veiligheidsmaatregelen bij de divisie voor vracht- en pakketvervoer na de toegenomen dreiging van bompakketten. Begin deze maand werd een verdacht postpakket ontdekt in een vrachtvliegtuig van TNT op de luchthaven van Bologna. In alle landen waar TNT Express actief is, zijn de veiligheidscontroles in het lucht- en grondvervoer aangescherpt, zei TNT vandaag. Dit gebeurt onder meer door het doorlichten van zendingen. (ANP)