Kort nieuws Buitenland

Justitie in België onderzoekt illegale export naar Iran

Brussel, 11 nov. De Belgische justitie onderzoekt de handelwijze van twee bedrijven die illegaal materiaal naar Iran zouden hebben uitgevoerd dat voor kernbewapening zou kunnen worden gebruikt. Een van de bedrijven is volgens de Vlaamse financiële krant De Tijd het farmaceutische concern MDS Nordion. Dit zou in 2008 voor medisch gebruik radiofarmaceutische producten naar Iran hebben gestuurd met een beschermende laag, waarin verarmd uranium was verwerkt. De uitvoer kwam aan het licht bij een Europese controle, waarna de Belgische autoriteiten een strafrechtelijke procedure begonnen. Over het andere bedrijf , dat zirconiumpoeder exporteerde, zijn nog geen bijzonderheden bekend. (AFP)

Klacht tegen Praag wegens Roma

Praag, 11 nov. Drie mensenrechtenorganisaties hebben gisteren een klacht ingediend bij de EU waarin zij Tsjechië beschuldigen van het niet opvolgen van een gerechtelijk bevel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat droeg Tsjechië eind 2007 op om te stoppen met het plaatsen van gezonde Roma-kinderen in tehuizen voor geestelijk gehandicapten. De drie organisaties, het Open Society Justice Initiative, het Europese Centrum voor Rechten van Roma en Helsinki Monitor, zijn kritisch over de mensenrechtensituatie in Tsjechië. De Raad van Europa, een Europese waakhond, onderzoekt eind deze maand of Tsjechië aan het bevel voldoet. Als dat niet het geval is, volgt mogelijk een nieuwe rechtszaak of een boete. (AP)

Meer doden bij rellen in W-Sahara

Rabat, 11 nov. In totaal elf mensen zijn maandag om het leven gekomen bij de ontruiming van een protestkamp in de Westelijke Sahara door de Marokkaanse politie en daaropvolgende rellen in de naburige stad Laayoune. Eerder hadden de Marokkaanse autoriteiten vijf doden gemeld. Tien van de doden zijn politiemannen. De bewoners van het tentenkamp protesteerden met name tegen hun leefomstandigheden. De rust is inmiddels teruggekeerd. Marokko heeft de Westelijke Sahara in 1975 geannexeerd. Het onafhankelijkheidsfront Polisario eist zelfbeschikkingsrecht voor de bevolking. (AFP)

Pentagon: spoor was niet van raket

washington, 11 nov. Een mysterieuze condensstreep die begin deze week bij velen de indruk wekte van een raketlancering, is waarschijnlijk gewoon door een vliegtuig veroorzaakt. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren geconcludeerd. Het beeld van de witte, snel groeiende streep tegen de oranjekleurige avondschemer was vanuit een helikopter gefilmd door een lokaal televisiestation. Het leidde in de Amerikaanse media tot allerlei speculaties over een ‘mystery missile’. (Reuters)

Nicaragua ruziet met Costa Rica

Managua, 11 nov. Nicaragua zal geen gehoor geven aan een diplomatiek ultimatum om militairen terug te trekken uit betwist grensgebied met Costa Rica. Dat heeft vicepresident Jaime Morales Carazo van Nicaragua gisteren gezegd. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wil dat Nicaragua ongeveer vijftig militairen terugtrekt die toezien op baggerwerkzaamheden in de grensrivier San Juan. Costa Rica, dat geen leger heeft, claimt het gebied en heeft zeventig politieagenten naar de regio gestuurd. Een Nicaraguaanse regeringsfunctionaris zei vorige week dat de locatie van de werkzaamheden is gebaseerd op Google Maps. Google heeft een „onjuistheid” in de kaart van het grensgebied toegegeven. (AP)

Aanhang koning wint in Jordanië

Amman, 11 nov. Koningsgezinde tribale politici hebben hun greep versterkt op het Jordaanse parlement in de verkiezingen die dinsdag werden gehouden. De verkiezingen werden geboycot door fundamentalistische groepen en andere oppositiegroepen uit protest tegen de in hun nadeel gewijzigde grenzen van de kiesdistricten. In het nieuwe, 120 leden tellende parlement komen onder anderen twintig ex-ministers. De officiële opkomst bedroeg 53 procent. Volgens de oppositie was de opkomst lager. (AP, Reuters)