Kort nieuws Binnenland

De Kleine Aarde stopt na verlies voortrekkersrol

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 nov. Stichting De Kleine Aarde heft zichzelf op. De stichting vertolkte een voortrekkersrol in het laten zien van alternatieven voor een duurzame samenleving. „Door de enorme vlucht die duurzaamheid de afgelopen jaren heeft genomen, is de rol van De Kleine Aarde als demonstratie- en experimenteerplek ingehaald”, meldt de website. Er is geen geld om de nieuwste duurzame producten te blijven tonen, onder meer door het wegvallen van steun van de Postcode Loterij. Directeur Martijn Messing: „Als wij hier steeds het laatste model zonnepaneel willen laten zien, dan moeten we elk jaar honderdduizend euro investeren. Dat geld hebben we niet.” De Kleine Aarde heeft zichzelf overbodig gemaakt. „Wat wij in het begin deden, doen nu vele bedrijven en organisaties.” De Kleine Aarde werd begin jaren zeventig opgericht door Sietz Leeflang, voormalig redacteur van deze krant. De Kleine Aarde gaat op internet door. Ook komt er nog een slotmanifestatie.

Kleine horeca legt claim bij Staat neer

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 nov. De stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) gaat de financiële schade verhalen die kleine cafés hebben opgelopen door het rookverbod. Het kabinet versoepelde vorige week het rookverbod. Het wordt afgeschaft voor cafés zonder personeel en kleiner dan 70 vierkante meter. De KHO heeft voor de collectieve claim de Stichting Horecaclaim opgericht. Voorzitter Jaap Brandligt stelde dat het verbod de naar schatting drie- tot vierduizend kleine cafés de afgelopen jaren veel geld heeft gekost.

Proces-Wilders snel vervolgd

Amsterdam, 11 nov. De rechtbank in Amsterdam wil op korte termijn het proces tegen PVV-leider Geert Wilders hervatten. Dat meldt de rechtbank vandaag op haar website. Ook heeft de rechtbank de rechters bekendgemaakt die de gewraakte bezetting vervangen. Voorzitter van de nieuwe combinatie wordt A. van Oosten, bijgestaan door G. Janssen en J. Boeree. Een etentje waarbij een getuige-deskundige en een raadsheer van het gerechtshof in Amsterdam aanwezig waren, leidde eerder tot een verzoek van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank te wraken. Dat verzoek, het tweede in het proces, werd gehonoreerd. (ANP)

Ruitengooier wilde koningin spreken

Den Haag, 11 nov. De 21-jarige Abdel M. die vorig weekeinde veertien ruiten van paleis Noordeinde in Den Haag ingooide, wilde een gesprek voeren met koningin Beatrix. Waarom hij het staatshoofd wilde spreken, is onduidelijk gebleven. De rechter veroordeelde hem tot vier weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk. Verder moet M. de volledige schade van ruim 13.000 euro aan het werkpaleis van Beatrix betalen. Ook legde de rechter hem een proeftijd van twee jaar op voor „zware vernieling van een gebouw met grote historische en symbolische waarde”. (ANP)