Kabinet botst met PVV over pensioenen

Het kabinet botst met de gedoogpartner PVV over de vernieuwing van het pensioencontract. De PVV voelt niets voor verdere verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

Dat bleek gisteren tijdens een pensioendebat met minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) in de Tweede Kamer. Ook ziet de PVV geen noodzaak voor modernisering van het systeem voor het aanvullend pensioen waarover de sociale partners onderhandelen.

„Alle zekerheden worden onder het stelsel uitgeschopt”, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck. „Ik ga niet uit van een nieuw pensioencontract. Zover is de PVV nog lang niet.” Minister Kamp noemde aanpassingen onvermijdelijk en maakte duidelijk dat het kabinet langer doorwerken tot 67 jaar mogelijk wil maken. Dat verlaagt de almaar stijgende uitgaven voor de AOW. De overheid was in de eerste helft van dit jaar ruim 500 miljoen euro meer kwijt aan de AOW-uitkeringen dan in dezelfde periode vorig jaar. De AOW wordt voor 60 procent gedekt uit premies van werkgevers en werknemers.

Kamp zei dat het kabinet toenadering zal zoeken met andere partijen in de Kamer om tot een oplossing te komen als het meningsverschil met de gedoogpartner PVV blijft bestaan. Eerst wil hij het resultaat afwachten van het overleg tussen de sociale partners. „Zij moeten de risico’s zelf verdelen”. Als de sociale partners klaar zijn, in december of januari, gaat het kabinet de plannen beoordelen.

Kamp liet verder weten dat hij niets voelt voor aanpassing van de huidige rentestructuur waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. Veel fondsen verkeren mede door de lage rente in grote financiële problemen en zijn mogelijk gedwongen de pensioenuitkeringen te verlagen. Kamp vindt het „gevaarlijk” te speculeren op verhoging van de rente en risico’s door te schuiven naar jonge generaties als de rente toch laag blijft.

Het kabinet wil geen „beslissingen vooruitschuiven en lijdzaam toezien hoe ons pensioenstelsel langzaam maar zeker in verval raakt en uiteindelijk bezwijkt”, zei hij vanmorgen tijdens een pensioencongres in Scheveningen. De coalitie is een ‘doe-kabinet’, dat zegt: laten we de problemen samen aanpakken.”