'Je moet ze zien als losers'

De regio die vorig jaar zomer werd geteisterd door hevige rellen, doet nu het meest om te voorkomen dat het nog eens gebeurt. Toch zouden hooligans er nog altijd zeer actief zijn. De Rotterdamse hoofdofficier van justitie Henk Korvinus legt uit hoe dat kan.

Hoe komt het dat Feyenoord een grotere, actievere en gewelddadigere harde kern heeft dan clubs in andere steden?

„De club spreekt al jaren een forse aanhang aan, met een enorm fanatisme dat overgaat van vader op zoon. De club roept emoties op. Wat het moeilijk maakt om tegen de notoire relschoppers op te treden is dat ze overal wonen: in Gouda, Tiel, Brielle, Zierikzee. Maar ik heb ook de indruk dat wij in Rotterdam heel goed in beeld hebben wie de onruststokers zijn die zich associëren met Feyenoord. Ik weet niet of men bij de politie Haaglanden net zo kien is op de ADO-aanhang.”

Doet Rotterdam genoeg om het voetbalgeweld in te perken?

„Dat is altijd de vraag. We doen veel. Notoire hooligans volgen we hinderlijk, ook om zicht te krijgen op hun achtergrond. We zijn scherp in het inventariseren van risico’s van evenementen. We hebben een kwart meer politie ingezet bij evenementen. Er zijn nauwelijks ordeverstoringen geweest.”

Moet juist minder repressief worden opgetreden, bijvoorbeeld bij risicowedstrijden?

„Er is een kanteling nodig, een mentaliteitsverandering. Dat gaat niet vanzelf. Ordeverstoorders moeten worden gezien als losers. We proberen ze eruit te pikken en te isoleren. Soms letterlijk. De jonge, harde-kernleden hebben vrijwel allemaal een stadionverbod. We zullen agenten vaker uitrusten met bodycams, voor een betere bewijslast. We zullen de voetbaleenheid meer bij andere evenementen laten opdraven om te zien wat de jongens uitspoken.”

Er zijn voetbalbestuurders die het liefst de hekken tussen de vakken weghalen en de combiregeling willen afschaffen om het voetbal te normaliseren. Wat vindt u daarvan?

„Dat vind ik van enige naïviteit getuigen. Die maatregelen zijn destijds niet voor niets genomen.”

Biedt de voetbalwet u voldoende middelen?

„Ik ben een realist. Hier moeten we het mee doen. We hebben vorige maand vier mensen opgepakt wegens opruiing op internet voor de wedstrijd Feyenoord-Twente. Dat kon eerst niet. Dat is een stap in de goede richting. Het is niet uitgesloten dat wij deze mensen gaan vervolgen.”

Doen clubs zelf genoeg?

„Clubs zijn doordrongen van het feit dat ze meer moeten doen. We zijn volop met hen in gesprek over of het nog een tandje beter kan. Het zou verstandig zijn als de voetbalsector zich verantwoordelijk voelt voor wat de eigen supporters doen in de vakken. De vraag is alleen hoeveel band ze hebben met de mensen die al een stadionverbod hebben en zich misdragen.”

Het is voor de buitenwacht onbegrijpelijk dat er zoveel kennis is over hooligans en zij toch naar wedstrijden kunnen blijven komen.

„Wij kunnen vaak pas in actie komen bij aangifte. Zolang clubs maar beperkt informatie delen is het voor ons lastig acteren. Ik zou graag willen dat clubs en supportersvereniging duidelijk aangeven: dit gedrag tolereren we wel en dit niet. Bij Heerenveen weet men dat goed neer te zetten; daar is het altijd feest. Afwijkend gedrag wordt er niet getolereerd.”

    • Esther Rosenberg
    • Mark Hoogstad