Irak eens over verdeling macht, maar er verandert niks

De belangrijkste Irakese politieke partijen zijn het eens over de verdeling van de belangrijkste machtsposities. Dat maakte de Koerdische leider Masoud Barzani vanochtend vroeg bekend. De partijen onderhandelden sinds de verkiezingsdag van 7 maart over een nieuwe regering. Die is er overigens nog niet. Premier Maliki blijft aan en moet nu op zoek naar bewindslieden.
Update 15.57u: De Amerikaanse regering heeft op het akkoord gereageerd en noemt het een ‘grote stap voorwaarts voor Irak’.

De sjiitische Maliki heeft voor het zoeken van bewindslieden officieel dertig dagen de tijd, vertelt Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC en gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Dat wil echter niets zeggen, want in het proces van regeringsvorming zijn tot nu toe alle grondwettelijke tijdslimieten geschonden.

De nationale eenheid verlamt de regering - Carolien Roelants

Akkoord belooft weinig
Dat de partijen het eens zijn over de machtsdeling lijkt na acht maanden een grote stap, maar volgens Roelants is het belang ‘heel beperkt’. “Het is eenzelfde soort regering van nationale eenheid als de afgelopen jaren. Ze gaan elkaar vanaf nu alleen maar aan zitten kijken”, voorspelt de Midden-Oostenexpert. Vernieuwd en daadkrachtig beleid dat Irak vooruit kan helpen hoeven we niet te verwachten.

De verdeling van de machtsfuncties is als volgt:

  • Nouri al-Maliki van de sjiitische Dawa-partij blijft premier, ondanks het verzet van zijn grote rivaal Iyad Allawi, de verkiezingswinnaar die ook premier wilde worden. Allawi, die ook sjiiet is maar leiding geeft aan een seculiere partij met veel aanhang onder soennieten, gaat de nieuw op te richten Nationale Raad voor Strategisch Beleid leiden. Hiermee hopen de politieke leiders de soennitische minderheid in het land tevreden te stellen.
  • De Koerden behouden de president, dus Jalal Talabani blijft in functie.
  • Wie de parlementsvoorzitter wordt is nog onduidelijk, maar zeker is dat hij gekozen wordt uit Iraqiya, de groep partijen die Allawi aanvoert.
    • Pim van den Dool