Internationaal kort

Belgische regering onderzoekt nucleaire export naar Iran

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Belgische regering is in ernstige verlegenheid gebracht door de illegale export van nucleair materiaal naar Iran. Het gaat volgens de Belgische media om twee leveranties in de laatste vijf jaar. De ene betrof verarmd uranium, dat in kernwapens kan worden gebruikt. De andere, in 2008, ging om de levering van zirconiumpoeder, een stof die zich leent voor zowel vreedzaam als militair gebruik. Het is nog niet duidelijk om welk bedrijf of welke bedrijven het gaat. Justitie heeft een onderzoek ingesteld. De export kwam verrassend aan het licht in het parlement, bij de beantwoording van vragen door de socialistische minister van Energiezaken en Klimaat. „Ik ben ook een beetje verbaasd”, bekende hij. De kwestie komt op een pijnlijk moment voor België, dat tot eind dit jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie is. Afgelopen zomer werden de sancties tegen Iran verscherpt omdat de internationale gemeenschap vreest dat het land bezig is kernwapens te ontwikkelen.

Frans onderzoek naar Afrikaanse leiders

Parijs. De hoogste Franse rechter heeft de weg vrijgemaakt voor een onderzoek naar bezittingen van drie Afrikaanse staatshoofden in Frankrijk. De zaak kan tot diplomatieke wrijving leiden tussen Frankrijk en Gabon en Congo-Brazzaville – ex-koloniën – en Equatoriaal Guinee, een grote olieproducent. De anti-corruptieorganisatie Transparency International heeft in 2007 en 2008 in Frankrijk aanklachten ingediend tegen de leiders van de Afrikaanse landen. Uit Frans politieonderzoek was gebleken dat de leiders tientallen miljoenen euro’s op Franse bankrekeningen hadden staan en een stoet limousines, kapitale villa’s en appartementen bezaten. Volgens Transparency International hebben de staatshoofden de dure aankopen gefinancierd met publieke middelen uit eigen land. De anti-corruptieorganisatie wil deze middelen terugvorderen. Afgelopen jaar oordeelde een rechter in hoger beroep dat Transparency International als civiele partij geen zaak tegen staatshoofden mag aanspannen. Dit besluit is nu ongedaan gemaakt door het Hof van Cassatie. Een onderzoeksrechter kan de zaak nu alsnog voortzetten. (Reuters, AP)

Holocaustfonds is opgelicht voor 30 mln

New York. Een Amerikaans fonds voor Holocaustslachtoffers is jarenlang opgelicht door eigen medewerkers voor ruim dertig miljoen euro. Zes corrupte medewerkers dienden in totaal meer dan 5.500 valse aanvragen in voor een schadevergoeding bij de Conference on the Jewish Material Claims Against Germany. Via Russische kranten bood de groep geëmigreerde oorlogsslachtoffers hulp aan bij aanvragen. De getuigenissen werden achteraf aangepast aan de criteria van het fonds. Het vermogen van de ngo in New York was afkomstig van de Duitse regering. Zeventien verdachten zijn aangeklaagd. (AP)

Weer aanslagen op christenen Bagdad

Bagdad. Bij een serie bomaanslagen op woningen van christenen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker vier mensen op het leven gekomen. Het was niet meteen duidelijk of de doden christenen zijn. Tien dagen geleden werden 59 mensen, in overgrote meerderheid christenen, gedood bij een gijzeling in een kathedraal en de daaropvolgende bevrijdingsoperatie. Behalve christenen zijn shi’ieten doelwit van de vermoedelijk sunnitische daders. De Iraakse tak van Al-Qaeda kondigde meer aanslagen aan op christenen. Frankrijk neemt 150 Irakezen op na het bloedbad in de Syrisch-katholieke kathedraal in Bagdad. (AP, AFP)