Hospitaal Z-Afrika handelde in nieren

De grootste particuliere ziekenhuisgroep van Afrika, het Zuid-Afrikaanse Netcare, heeft schuld bekend aan het uitvoeren van illegale orgaantransplantaties waarbij ten minste vijf kinderen zijn betaald om hun nier af te staan.

De beursgenoteerde onderneming heeft dinsdag bij een gerechtshof in de stad Durban toegegeven dat het tussen 2001 en 2003 ongeveer 400.000 euro heeft ontvangen van een syndicaat dat in Brazilië en Roemenië kinderen rekruteerde om in Zuid-Afrika een nier te doneren aan rijke Israëlische nierpatiënten. De kinderen kregen 6.000 dollar.

De transplantaties vonden plaats in Netcares St Augustine ziekenhuis in Durban, een van de beste ziekenhuizen van Zuid-Afrika. De provinciale leiding van Netcare moet van de praktijken op de hoogte zijn geweest, schreef bestuursvoorzitter Jerry Vilakazi in een verklaring.

In ruil voor de schuldbekentenis en een boete van ongeveer 820.000 euro zijn nu alle aanklachten tegen het moederbedrijf en bestuursvoorzitter Richard Friedland ingetrokken. De artsen die bij de activiteiten betrokken waren, werken inmiddels niet meer voor Netcare, zegt het bedrijf.

De orgaanzwendel werd al in 2003 door een Zuid-Afrikaanse krant onthuld, maar Netcare, dat ook vestigingen in Groot-Brittannië heeft, ontkende tot vorige maand iets met de zaak te maken te hebben.

De Zuid-Afrikaanse arts die bij het internationale syndicaat betrokken zou zijn, is het land ontvlucht en volgens de politie onvindbaar. De Israëlische ‘orgaanmakelaar’ Ilan Perry heeft tegen zijn voormalige zakenpartner een verklaring afgelegd.

De handel in menselijk weefsel is volgens politiewoordvoerder Vish Naidoo wereldwijd verboden. Het syndicaat zou documenten hebben vervalst om te suggereren dat de orgaandonors familie waren van de nierpatiënten. Waarom de donoren in Brazilië en Roemenië en niet in Afrika werden geworven, is volgens hem onduidelijk.