Hondenbezitters: Kamerlid PVV bedreigde ons

DEN HAAG - Lucassen, E. Eric (PVV) in de Tweede Kamer, volksvertegenwoordiger, parlementarier, politiek, politicus, tweede kamerlid, portret

Eric Lucassen, Tweede Kamerlid voor de PVV, heeft tussen 2006 en 2009 zijn buurtgenoten in Haarlem bedreigd en geïntimideerd. Dat zeggen bewoners van de Haarlemse Badelochstraat.

Gisteren brachten de website Crimesite en de tv-programma’s Uitgesproken en PowNews de klachten naar buiten. Bewoners van de Badelochstraat, waar Lucassen tot 2009 woonde, zeggen dat zij meermalen aangifte tegen dit „asociaal figuur” hebben gedaan. Onbekend is wat daarmee is gebeurd.

Met name hondenbezitters moesten het afgelopen jaren ontgelden. Wat gebeurde er?

Een van de mensen die belaagd werden is Johan Veldmeijer (76). In november 2006 liep hij met zijn jack russell, een klein hondje, over straat toen hij Lucassen achter zich aan kreeg. Veldmeijer vertelt dat Lucassen hem bleef volgen. „Het is behoorlijk intimiderend als zo’n stevige, kale man twee kilometer heen en twee kilometer terug in je schaduw blijft lopen op precies een meter afstand.”

Dat was het begin. Later kreeg Veldmeijer, die zonder zijn gehoorapparaten niets verstaat, drie keer een emmer water over zich heen. Telkens tijdens het uitlaten van de hond, zegt hij, en telkens door Lucassen. „Een emmer van tien liter! In de winter. Ook over mijn gehoorapparaat. Ik was zo geschrokken dat ik thuis alleen maar kon huilen. Daarna heb ik mijn gehoorapparaat uit elkaar gehaald en op de kachel laten drogen. Pas toen kon ik weer horen.” Hij deed viermaal aangifte.

Zijn verhaal wordt bevestigd door Piet Spaansen (56), die ook in de straat woont en hondenbezitter is. „Ik heb tot twee keer gezien dat er politie bij hem aan de deur kwam. Met drie busjes. Ze sloegen Lucassen in de boeien en namen hem mee. Hij zei tegen buurtbewoners dingen als: als ik je hond nog één keer zie pissen, zeik ik door je brievenbus”, aldus Spaansen. „Hij was ook erg gecharmeerd van het woord kanker. Hij maakte mensen uit voor de meest vreselijke ziektes. Hij dreigde emmers urine over mensen te gooien. Of hij riep tegen een vrouw met een hond: dikke zeug!”

Volgens Spaansen gooide Lucassen ook een emmer water over een man die met zijn 1-jarig kind in de buggy de hond uitliet. „Dat doe je toch niet bij een kind? Toen mijn buurman zei aangifte te gaan doen, zei Lucassen dat er wat ging gebeuren als hij dat deed. De volgende dag was de auto van de buurman beschadigd.”

PVV-leider Geert Wilders heeft laten weten dat hij de beschuldigingen „tot op de bodem” gaat uitzoeken. Lucassen, die voor zijn fractie woordvoerder wonen en wijken is, schreef de redactie van Uitgesproken: „De incidenten waren het gevolg van een langlopend meningsverschil met een aantal hondenbezitters over de overlast die ik ondervond van hondenpoep. Van intimiderend of bedreigend gedrag van mijn kant is absoluut geen sprake geweest.”

In zijn curriculum vitae op de website van de PVV schrijft hij: „Er moet snel een eind komen aan de softe aanpak van de verloederde wijken in ons land.” Inmiddels woont Lucassen in Zandvoort.

    • Jaus Müller