Hij dacht: hoe voelt het om iemand mee te lokken?

Hij had die dag heel veel joints gerookt. Toen zag hij zijn buurmeisje fietsen. Sander V. uit Dordrecht staat vandaag terecht voor de moord op Milly Boele.

Sander V. is bijna twee meter lang, kalend en draagt een spijkerbroek. Hij is beleefd tegen de rechtbankvoorzitter. Zegt: „Ja mevrouw. Nee mevrouw. U hebt helemaal gelijk mevrouw.” Hij toont ook berouw. Huilend: „Er is geen moment van de dag dat ik het niet terug zou willen draaien.”

Vandaag begon in de rechtbank in Dordrecht de zaak tegen de 27-jarige politieman Sander V. Hij staat terecht voor de moord op zijn twaalfjarige buurmeisje Milly Boele op 10 maart. Een week na haar verdwijning gaf hij zich aan. Haar lichaam lag in zijn tuin. In haar mond zouden spermaresten zijn aangetroffen. Het OM klaagt V. ook aan voor seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van een lichaam.

V. heeft sinds zijn aanhouding aan alle onderzoeken meegewerkt, zei hij, „om te kunnen begrijpen wat er is gebeurd”. Hij bekende de moord vanmorgen. Maar veel kon hij zich niet herinneren. Ook niet over zaken waarover hij na zijn aanhouding nog gedetailleerd had verklaard. Bij een verhoor vertelde hij dat hij Milly’s handen had vastgebonden met tiewraps die hij uit de meterkast in de gang pakte toen Milly binnen was gekomen. Nu zegt hij: „Er schijnt iets gebeurd te zijn met tiewraps.” Maar als de rechtbankvoorzitter hem vraagt of hij Milly’s handen aan de voor- of achterkant had vastgebonden zegt hij: „De achterkant, denk ik.”

V. had zich die ochtend afgemeld bij het politiekorps waar hij werkte. Hij was al een tijd ontevreden over zijn werk. Die dag was hij ook onrustig, opgejaagd en gespannen. „Alsof er elk moment iets kon gebeuren.” Hij kocht „twee of drie zakjes softdrugs” en rookte, verspreid over de hele dag, ongeveer twaalf joints. Hij repareerde zijn auto. En toen kwam zijn buurmeisje thuis op de fiets. Toen hij haar zag, kreeg hij een gedachte, zei hij kort na zijn aanhouding. „Hoe zou het voelen als je iemand meelokt onder valse voorwendselen?” Nu weet hij niet meer of hij dat heeft gedacht.

Hij denkt dat hij naar Milly’s huis liep en aanbelde. V. zou gevraagd hebben of ze een kat miste. Dat die kat misschien bij hem thuis was. Het meisje ging mee en thuis vermoordde hij haar, nadat hij haar borsten had betast. Volgens hem ging het allemaal heel snel. Een half uur nadat hij haar meenam, zou hij haar al in de badkamer hebben gewurgd, met zijn riem. In zijn jaszak werd haar gsm gevonden, in een plastic zakje met water. De batterij had hij er kort na binnenkomst uit gehaald, verklaarde hij eerder.

Nadat Milly’s lichaam was gevonden, op 17 maart, barstte kritiek los op het politieonderzoek. De politie zou te laat zijn gestart met een groot buurtonderzoek. Voor het eind van het jaar verschijnt een rapport hierover.

Vanmiddag zou de vader van Milly een verklaring afleggen. Ook zou de rechtbank deskundigen horen, over de persoonlijkheid van de verdachte en over dna-materiaal dat is gevonden. Daarna of morgenochtend zal het OM de eis tegen Sander V. formuleren.

    • Merel Thie