Het internet moet worden gered

Is een open internet het beste beschermd door de markt of door wetgeving? Politici en bedrijven spraken in Brussel over ‘netneutraliteit’.

Rotterdam, 11 nov. - Downloadt iemand veel films of muziek via een online ruildienst? Of wil een internetter een website bezoeken van bedrijf A terwijl hij een internetaansluiting heeft bij concurrerend bedrijf B? Dan kan het ineens zomaar zijn dat zijn internettoevoer wordt afgeknepen.

Daar zijn voorstanders van ‘netneutraliteit’ althans bang voor, het principe dat een internetprovider alle datapakketjes gelijk behandelt en niet kijkt wat er in zit.

Het eerste voorbeeld komt uit de Verenigde Staten, waar provider Comcast de toegang tot ruildienst BitTorrent beperkte vanwege „disproportioneel gebruik” van het netwerk. Het tweede voorbeeld is een potentiële ontwikkeling. Bestuursvoorzitter Ronan Dunne van de Britse provider O2 zei vorige week dat hij sites geld zou willen vragen om zo de kosten voor webverkeer te delen. Eerder zeiden providers BT en TalkTalk bereid te zijn een site die meer betaalt dan zijn concurrent sneller bij de gebruiker af te leveren.

Moet netneutraliteit bij wet worden geregeld, of kan de markt dit principe ook garanderen? Daarover hebben internetbedrijven, providers, politici en lobbyisten vandaag gepraat in Brussel. Vanmiddag zou onder meer Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) een toespraak houden. Kroes zei eerder al: „Het internet moet open en neutraal blijven.” Eind dit jaar zal de Commissie bekendmaken of zij richtlijnen nodig acht.

Voorstander van wetgeving is Jérémie Zimmermann, woordvoerder van La Quadrature du Net, een Franse lobbygroep die opkomt voor internetburgerrechten. „Het internet is de belangrijkste uitvinding om kennis te delen. Netneutraliteit is cruciaal voor innovatie en om vrijheid van meningsuiting te garanderen”, zei Zimmermann vanochtend in Brussel.

De Europese ‘netneutraliteittop’ volgt op een openbare raadpleging van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Uit de 318 reacties van zowel providers als behartigers van consumentenbelangen „kwam geen luide roep om meer EU-wetgeving”, maar er was wel bezorgdheid over het blokkeren van telefoondiensten zoals Skype en het afknijpen van bandbreedte.

Een van de bezorgde bijdrages kwam van La Quadrature du Net: „Een toenemend aantal Europese internetproviders voert netwerkbeheer uit op een manier die een duidelijke inbreuk is op dit principe, zowel bij draadloze als vaste netwerken.” Bedrijven beperken grootverbruikers soms omdat ze een onevenredig deel van het netwerk belasten. De Consumentenbond kreeg vorig jaar klachten dat provider UPC de snelheid van internetverkeer afkneep, iets dat de provider ontkende.

Dat de schaarse bandbreedte op een of andere manier eerlijk verdeeld moet worden, daarover is vrijwel iedereen het eens. Maar de voorwaarde is dat dat dan wel op een transparante manier gebeurt. Binnenkort zal Economische Zaken een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorleggen waarin providers een dergelijke „transparantieverplichting” krijgen. Richard Feasey van Vodafone wees er vanochtend op dat ontevreden consumenten „niet verlegen” zijn, maar gaf toe dat providers meer moeten doen aan transparantie.

    • Peter Teffer