Hard praten

Wie verkouden is, hoort zichzelf niet goed meer, en kan dus niet inschatten hoe hard hij of zij praat. Te zacht, denkt de verkouden mens zelf, en hij gaat wat harder praten. Te hard, denkt de toehoorder, die wilde dat er een afstandsbediening voor mensen bestond. (Dat zou sowieso heel handig zijn, ook om iemands spraak wat meer kleur te geven, of wat lichter te maken!)

Een hard pratend persoon klinkt meteen een stuk agressiever. Dat komt doordat mensen die totale schijt hebben aan wat de omgeving vindt, vaak harder spreken dan de rest. We kennen ze allemaal, de types die in een restaurant op luide toon kunnen zeggen: „Wat een kaktent is dit, zeg!”

Maar ook als zo’n persoon iets neutraals zegt, klinkt het al meteen als een aanval. „Ik ben nu met de verbouwing van de zolder begonnen!”

In films spreken de écht enge types juist vaak heel zacht. Want dat is ook een manier om je macht te tonen: de rest moet maar z’n best doen om je te kunnen verstaan. Gecombineerd met een strakke blik en een arrogante houding is de zachtprater de grootste engerd.

Hardpraters kom je vaker tegen. Bij de onbedoelde hardprater (bijvoorbeeld door een verkoudheid) lijkt het alsof het hier om een aso-hardprater gaat, maar niets is minder waar.

Het doet mij denken aan toen mijn moeder net kon sms’en, maar nog niet wist waar ze de kleine lettertjes vandaan kon halen. „HOE IS HET?” sms’te ze dan, en dat klonk als een heel ander type dan ze is.

„WIJ ZIJN AAN HET WANDELEN.”

Oké, oké, rustig maar, niemand probeert je toch tegen te houden?

„FIJN DAT HET ZO LEUK IS DAAR.”

Dat klinkt bijna als een verwijt in de trant van: waarom ben ik niet meegevraagd?

Gelukkig ken ik mijn moeder goed genoeg om te weten dat ze dat nooit bedoeld kan hebben. Toen ze de kleine letters ontdekte, sms’te ze meteen zoals ze was.

paulien cornelisse

    • Paulien Cornelisse