Goldman Sachs neemt geen enkel risico meer

Goldman Sachs neemt geen risico’s meer als het gaat om gehoorzaamheid. De zakenbank heeft Alexandre Harfouche, een Londense afdelingsdirecteur, ontslagen wegens het schenden van interne regels. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd en er zijn geen aanwijzingen dat Harfouche iets illegaals heeft gedaan, en toch is de aanpak van Goldman begrijpelijk.

De bank voelt de pijn van recente botsingen met de toezichthouders. In juli heeft de bank 550 miljoen dollar (399 miljoen euro) moeten betalen om fraudeaantijgingen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) te schikken. Tot overmaat van ramp kreeg Goldman vervolgens een boete van 17,5 miljoen pond (20,4 miljoen euro) van de Britse toezichthouder FSA (Financial Services Authority), omdat de bank niets had losgelaten over dit SEC-onderzoek. De boete van de FSA mag dan niet eens zo hoog zijn geweest als de op één slome morgen behaalde winst uit de effectenhandel, maar de top in Londen zal zich hebben geschaamd voor de suggestie dat zijn controlesystemen niet bij de tijd waren.

Goldman wil graag van de hete adem van de toezichthouders af komen door te laten zien zelf orde op zaken te kunnen stellen. De actie tegen een bankier met een verantwoordelijke positie zal helpen een signaal te zenden dat de bank ieder wangedrag zal bestraffen.

Het feit dat Harfouche zich bezighield met het afhandelen van grote belangenverkopen voor bedrijven en institutionele beleggers is belangrijk. Hoewel de schending van de interne regels naar het schijnt niets te maken had met deze transacties, is dit een kwetsbaar terrein. Vóórdat zij dergelijke transacties lanceren, polsen banken vaak bij beleggers naar hun interesse voor zo’n deal. Bankiers goochelen dan met koersgevoelige informatie en moeten nauwkeurig zien bij te houden wie wat precies weet. Degene die zo’n afdeling leidt, moet een lelieblanke reputatie hebben.

Vóór de crisis zouden niet alle schendingen van de interne regels zó hard zijn bestraft. Maar in het nieuwe klimaat van verscherpt toezicht kunnen banken niet langer pretenderen blind te zijn voor wat ooit kan zijn beschouwd als een louter technische aangelegenheid. Harfouche zal waarschijnlijk niet het laatste slachtoffer zijn.

Nicholas Paisner

Vertaling Menno Grootveld

    • Nicholas Paisner