Geweld bij studentenprotest Londen

A demonstrator kicks the windows of Millbank Tower, housing the headquarters of the Conservative Party, during a protest in London Wednesday Nov. 10, 2010, against an increase in university tuition fees. Organizers said 50,000 students, lecturers and supporters were demonstrating against plans to raise the cost of studying at a university to 9,000 pounds ($14,000) a year - three times the current rate.(AP Photo/Dominic Lipinski-pa) **UNITED KINGDOM OUT: NO SALES: NO ARCHIVE: ** AP

Een studentenprotest in de Britse hoofdstad Londen is gistermiddag flink uit de hand gelopen. Naar schatting vijftigduizend studenten en docenten demonstreerden tegen het voornemen van de regering het collegegeld fors te verhogen en tegelijkertijd te bezuinigen op onderwijs.

Het was de grootste demonstratie tot nu toe tegen de plannen van de conservatief-liberale coalitie om de komende vier jaar 81 miljard pond (95 miljard euro) te bezuinigen.

Het studentenprotest begon rustig, maar al snel bezetten zo’n tweeduizend demonstranten het kantoor van de Conservatieve partij. Ruiten werden ingegooid, er werd brand gesticht, en met eieren en flessen gegooid. Oproerpolitie wist de studenten uiteindelijk te verdrijven. Veertien mensen raakten gewond. Politiecommissaris Paul Stephenson erkende vanochtend de demonstratie verkeerd te hebben ingeschat. Iets meer dan tweehonderd agenten waren ingezet om de vijftigduizend demonstranten te begeleiden.

De studenten eisen dat hoger onderwijs de komende jaren wordt gespaard. Het budget van universiteiten wordt met 40 procent gekort. Tegelijkertijd wordt het collegegeld verhoogd. Studenten betalen nu 3.290 pond collegegeld per jaar, vanaf 2012 mogen universiteiten zelf de hoogte bepalen. Dat kan universiteiten oplopen tot negenduizend pond per jaar, zo wordt verwacht. Universiteiten die meer dan zesduizend pond vragen, moeten beurzen aanbieden aan eindexamenkandidaten uit arme gezinnen.

Het collegegeld hoeft overigens niet vooraf te worden betaald; pas na het afstuderen moet het in termijnen worden terugbetaald in een percentage dat afhankelijk wordt gemaakt van het salaris. Wie minder dan 21.000 pond per jaar verdiend, hoeft niets terug te betalen. Wie meer verdient betaalt, afhankelijk van het inkomen, meer terug. De schuld wordt na dertig jaar kwijtgescholden.

Volgens de regering is de nieuwe regeling „eerlijk”. „Het betekent dat degenen die minder zullen verdienen minder terugbetalen dan ze nu doen, en dat degenen die meer zullen verdienen het mogelijk maken dat mensen uit armere gezinnen kunnen studeren”, zei vicepremier Nick Clegg gisteren.

Hij moest het tijdens het protest gisteren met name ontgelden. De leider van de liberaal-democraten tekende, net als veel partijgenoten, tijdens de verkiezingscampagne in mei een petitie tegen verhoging van collegegelden. Nu stemde hij in met verhoging. Volgens de vicepremier is het in een tijd van bezuinigingen onrealistisch collegegeld af te schaffen.