G20 in Seoul van start

Vanochtend om 11.00 uur is de G20-top, die vandaag en morgen plaatsvindt in Seoul, van start gegaan met een werkdiner. What’s for dinner? Een mogelijke valutaoorlog, handelspolitieke geschillen en verschuivende machtsverhoudingen. Een akkoord over het belangrijkste thema - de mondiale onevenwichtigheden - is nog niet in zicht.

,,De breuklijnen in de wereldeconomie zijn zo diep, en de belangen van landen aan beide zijden van die kloof zo groot, dat een stevig akkoord verder weg lijkt dan ooit”, zegt NRC-correspondent Oscar Garschagen vandaag in NRC Handelsblad. ,,Verwacht er niet te veel van, laten de leiders van de twintig belangrijkste economieën al doorschemeren.”

Wat zijn de belangrijkste thema’s in Korea?

  • Mondiale onevenwichtigheden. De grote verschillen tussen landen met een tekort (zoals de VS) op hun betalingsbalans en landen met een overschot (zoals China en Duitsland).
  • De valutaoorlog tussen China en de VS. De yuan is gekoppeld aan de dollar en China weigert hem te laten opwaarderen. De VS eist dit, omdat de lage yuan een oneigenlijk concurrentievoordeel heeft ten opzichte van de VS.

Aan de vijfde G20 in Seoul doen 10.000 politici, topambtenaren, ondernemers en journalisten mee. De Groep van Twintig bestaat uit regeringsleiders, ministers van financiën en centrale bankiers uit 19 landen en de Europese Unie. Nederland is niet uitgenodigd, omdat de EU al aanwezig is.

(Verwachte) besluiten?

  • De stemverhouding in het IMF zal worden gewijzigd in het voordeel van opkomende economieën (bijvoorbeeld India en Brazilië).
  • Pakket met nieuwe regels voor banken (Basel III) zal het waarschijnlijk halen. ,,Dat is mooi meegenomen, maar lost het echte probleem waar de wereld mee kampt niet op”, aldus Oscar Garschagen, NRC-correspondent in Seoul.
    • Marije Willems