Egypte krijgt 19 objecten terug

Het Metropolitan Museum in New York gaat negentien oudheidkundige objecten teruggeven aan Egypte. Dat heeft het museum gisteren bekendgemaakt. De voorwerpen, variërend van een kleine bronzen sculptuur van een hond tot een sieraad met daarop een deel van een sfinx, bevonden zich sinds het begin van de twintigste eeuw in de collectie van het Metropolitan. Egypte heeft altijd gezegd dat de voorwerpen het land destijds illegaal hebben verlaten.

Nieuw onderzoek door twee conservatoren van het Metropolitan heeft nu uitgewezen dat de objecten afkomstig zijn uit het graf van farao Toetanchamon, dat in 1922 in de Vallei der Koningen ontdekt werd door de Britse archeoloog Howard Carter. Hoewel de Egyptische regering destijds vaak toestond dat opgravers een deel van hun vondsten zelf hielden, was dit bij het graf van Toetanchamon, die regeerde van 1336 tot 1327 voor Christus, niet het geval.

Na de dood van Carter in 1939 bleek dat de Britse archeoloog, ondanks de specifieke wetgeving, toch kostbare stukken uit de graftombe had meegenomen. Maar toen het Metropolitan de stukken tussen 1920 en 1940 aankocht, kon de herkomst ervan niet met zekerheid worden vastgesteld. De voorwerpen stonden niet afgebeeld op foto’s van de opgraving.

„Nu we met zekerheid kunnen stellen dat de voorwerpen wel degelijk uit Toetanchamons graf komen, weten we dat deze objecten Egypte nooit hadden mogen verlaten”, aldus directeur Thomas P. Campbell van het Metropolitan Museum. „Ze behoren Egypte toe.” Zahi Hawass, Egyptes belangrijkste archeoloog, noemde de teruggave gisteren een „geweldige geste van het Metropolitan”.

Tot januari 2011 zullen de objecten nog worden tentoongesteld op een grote Toetanchamon-tentoonstelling in New York. Vanaf juni 2011 krijgen ze een plek in het Egyptisch Museum in Kairo, daarna zullen ze met het overige deel van de Toetanchamon-collectie doorreizen naar het Egyptisch Museum in Giza, dat vermoedelijk in 2012 zal openen.

    • Sandra Smallenburg