Eensgezindheid werd eigenbelang in G20

Conflicten over handel en valuta dreigen de G20, bijeen in Seoul, te verlammen. China en de VS staan tegenover elkaar.

A South Korean protestor is surrounded by police officers as he stages one person demonstraion against the South Korean government's development project on four major rivers, outside the venue of G20 summit in Seoul on November 11, 2010. After weeks of running battles on trade and currencies, G20 leaders start what promises to be a stormy summit on November 11-12 devoted to recalibrating huge distortions in the world economy. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE AFP

Hoe eensgezind waren eerdere G20-toppen. Toen de leiders van de twintig belangrijkste economieën eind 2008 in Washington bijeen waren, overheerste de paniek over de ineenstorting van de wereldeconomie. Dat leverde een gezamenlijke stimuleringsagenda op, het afwijzen van protectionisme en hervormingen van het financiële stelsel.

Maar nu, op de vijfde G20, die vandaag en morgen in de Koreaanse hoofdstad Seoul wordt gehouden, is daar weinig meer van te merken. De tegenstellingen in de wereldeconomie zijn zo groot, en de belangen van landen aan beide zijden van die kloof liggen zo ver uiteen, dat een akkoord over de beste remedie verder weg lijkt dan ooit. Verwacht er niet te veel van, laten de leiders al doorschemeren.

De top in Korea wordt gedomineerd door de zogeheten mondiale onevenwichtigheden: de grote verschillen tussen landen met een tekort op hun betalingsbalans (lees: de Verenigde Staten) en landen met een overschot (China).

De kwestie is urgent omdat China en de VS in een valutaoorlog verzeild zijn geraakt. China heeft zijn munt, de yuan, gekoppeld aan de dollar en weigert die te laten opwaarderen om zijn export niet in gevaar te brengen. De VS vinden juist dat de yuan duurder moet worden ten opzichte van de dollar, omdat China nu een oneigenlijk concurrentievoordeel geniet. Dat drukt zwaar op de groei van Amerika, waar de werkloosheid al maanden op bijna 10 procent staat, ondanks grootscheepse stimulans door overheid en centrale bank.

President Obama drong er deze week op aan dat ‘overschotlanden’ hun betalingsbalans aanpassen. Landen als China en Duitsland zouden hun binnenlandse vraag meer moeten bevorderen in plaats van alleen te leunen op export als groeimotor, vindt Obama. China en Duitsland hebben op hun beurt deze week hard uitgehaald naar de VS. De eis dat overschotten worden afgebouwd is onacceptabel en zal zeker genegeerd worden zolang de Amerikaanse centrale bank doorgaat met het massaal uitgeven van nieuwe dollars, redeneren ze.

Eigenbelang is in Seoul in de plaats gekomen van eensgezindheid. Over kleinere onderwerpen, zoals de stemverhoudingen binnen de G20 en nieuw toezicht voor banken, zullen wel akkoorden bereikt worden. Maar die lossen het echte probleem niet op.

Top in Seoul markeert verschuiving van de macht: pagina 14

    • Oscar Garschagen