Economie kort

En nu wordt er toch weer getwijfeld aan de onschuld van BP

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Is de Britse oliemaatschappij BP wel of niet aansprakelijk voor de olieramp in de Golf van Mexico? De Amerikaanse nationale commissie die de oorzaken van de ramp moet onderzoeken, in mei ingesteld door president Obama, is er nog niet helemaal uit. Op de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst zei de hoofdadviseur van de commissie, topadvocaat Fred Bartlit, maandag dat hij geen aanwijzingen heeft gevonden dat BP of een van de andere betrokken bedrijven bewust risico’s heeft genomen waardoor de veiligheid tijdens het boren in het geding is gekomen. Maar op de tweede dag, dinsdag, waren er weer andere geluiden te horen. Volgens vicevoorzitter William Reilly van de National Oil Spill Commission was er geen „cultuur van veiligheid” op het boorplatform Deepwater Horizon, dat op 20 april explodeerde. Reilly, die directeur van het Agentschap voor Milieubescherming is geweest, zei dat de bedrijven „de ene slechte beslissing na de andere namen in aanloop naar de ramp”. Hij vindt dat BP, Transocean en Halliburton een grondige reorganisatie „van boven tot onder” nodig hebben. De nieuwe topman van BP, Bob Dudley, heeft eerder al aangekondigd dat alle procedures van het bedrijf worden herzien. De andere vicevoorzitter van de commissie, Bob Graham, voormalig gouverneur van Florida, zei: „Er is een reeks bijna onvoorstelbare fouten gemaakt.”

ING brengt dochters apart naar de beurs

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. ING gaat zijn Europese en Amerikaanse verzekeringsdochters apart naar de beurs brengen. Dat heeft het financiële concern gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers. De afsplitsing van de verzekeraars was al bekend. De Europese Commissie had deze vorig jaar geëist als voorwaarde voor de staatsteun die ING in de crisis van de Nederlandse overheid had gekregen. In eerdere plannen had een beursgang van het bedrijf als een geheel nog de voorkeur. „Twee beursnoteringen geeft ons meer flexibiliteit om op verschillende tijden, in verschillende markten in verschillende plaatsen naar de beurs te gaan”, zei bestuursvoorzitter Jan Hommen gisteren. Hij verwacht daardoor een hogere opbrengst, vooral door de verschillende manieren waarop Europese en Amerikaanse beleggers verzekeringsmaatschappijen waarderen. Hommen zei dat Amsterdam een logische plaats zou zijn voor de beursnotering van de Europese verzekeringsactiviteiten, waarbij ook de activiteiten in Azië en in andere opkomende landen ondergebracht worden, „maar we hebben daar nog niets over besloten. Het kan ook heel goed elders zijn.” Voor de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten, die zich vooral richten op levensverzekeringen en pensioenvoorzieningen, ligt New York voor de hand.