Delta stopt met productie zonnecellen

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat een kerncentrale in Borssele wil bouwen, stopt met de productie van zonnecellen. Het moet circa 250 miljoen euro afschrijven op zijn activiteiten in zonne-energie.

Het is de tweede tegenvaller dit jaar voor Delta op het gebied van duurzame energie. In juni maakte het bekend zijn biodieselfabriek in de Eemshaven te sluiten.

Het was al langer bekend dat Delta problemen had met zijn duurzame divisie. Vooral daardoor is het in financiële problemen geraakt. De winst van het bedrijf kelderde van 101 miljoen euro in 2008 naar 7 miljoen euro vorig jaar. Bestuursvoorzitter Peter Boerma kondigde begin dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan. Er werkten toen nog 3.500 mensen bij het bedrijf.

Het bestuur van Delta heeft zijn aandeelhouders gisteren laten weten de fabriek voor zonnecellen, Solland Solar, in Heerlen te koop te zetten. Bij dit onderdeel werken 300 mensen. Ook de onderzoekstak Sunergy in Middelburg, waar 28 mensen werken, wordt verkocht.

Door de afwaardering van een kwart miljard euro zal Delta dit jaar een nettoverlies draaien.

Delta is een van de weinige energiebedrijven in Nederland dat nog in publieke handen is. De provincie Zeeland bezit 50 procent van de aandelen.

Delta zelf wijt de tegenvaller bij de zonnecelfabriek aan externe omstandigheden. In Europa hebben overheden hun subsidies voor zonnepanelen teruggeschroefd. Banken zijn door de crisis terughoudend geworden om te investeren. Vanuit Azië, met name China, komen nieuwe spelers op de markt die voor overcapaciteit hebben gezorgd.

Ingewijden zeggen echter dat Delta in 2006 veel te enthousiast in de markt voor duurzame energie is gestapt. Aandeelhouders en bestuur hadden weinig ervaring met deze jonge, grillige markt. Voor de biodieselfabriek en de zonnecelfabriek zou veel te veel zijn betaald.

Gedeputeerde Kees van Beveren (CDA) van de provincie Zeeland noemt de verkoop „een teleurstelling”. Hij heeft bij Delta opheldering gevraagd over de investeringen in duurzame energie in de afgelopen jaren.