Computerhackers breken in op website Nobelcomité

Wie per e-mail wordt uitgenodigd voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede op 11 december, kan maar beter op zijn hoede zijn. Niet om de Chinese verontwaardiging over de winnaar van dit jaar, de dissident Liu Xiaobo. Maar omdat de e-mail een computervirus bevat.

Aan deze e-mail, verstuurd door het ‘Oslo Freedom Forum’, is een bestand met de uitnodiging toegevoegd. Daarin bevindt zich een zogeheten trojaans paard, een programmaatje dat de maker ervan toegang geeft tot de ontvangende pc en gegevens van de computer kan stelen. Het virus kan bovendien de besturing van de computer overnemen.

Ook is geprobeerd binnen te dringen in de computer van de directeur van het Noorse Nobelinstituut, Geir Lundestad, tevens secretaris van het Nobelcomité. Hij kreeg een e-mail van het computerbedrijf waarmee het instituut zaken doet. Daarin werd hem gevraagd naam en wachtwoord in te vullen. Hij vond het verdacht; uit onderzoek bleek dat de e-mail was geïnfecteerd.

Het Nobelinstituut werd twee weken geleden ook al door computercriminelen belaagd. Toen wisten hackers te infiltreren in de openbare website van het instituut (www.nobelpeaceprize.org), waar ze een trojaans paard achterlieten. Het virus heeft de website niet beschadigd. Deskundigen zien daar een bewijs in dat het de hackers uitsluitend te doen was om persoonsgegevens van de bezoekers van de website. Het virus bleek afkomstig uit Taiwan. Maar de afzender kan net zo goed uit China komen en met behulp van een ‘gekaapte’ Taiwanese computer zijn sporen hebben uitgewist.

De woede in China is groot over de toekenning van de prijs aan Liu Xiaobo, die in de gevangenis zit. China spreekt van inmenging in binnenlandse aangelegenheden.