Chique ontvangst

Gisteren was de grootse AVRO- tv-show om geld in te zamelen voor kankerbestrijding, Sta op tegen kanker. Er waren beroemdheden die persoonlijke verhalen vertelden, er was een BN’er-belpanel en een groepje Nederlandse artiesten zong het nummer ‘Just Stand Up’. In Amerika heet de actie Stand up to cancer, wat zoiets betekent als ‘kom in opstand

Gisteren was de grootse AVRO- tv-show om geld in te zamelen voor kankerbestrijding, Sta op tegen kanker. Er waren beroemdheden die persoonlijke verhalen vertelden, er was een BN’er-belpanel en een groepje Nederlandse artiesten zong het nummer ‘Just Stand Up’.

In Amerika heet de actie Stand up to cancer, wat zoiets betekent als ‘kom in opstand tegen kanker’. De Nederlandse vertaling brengt het wat letterlijker, waardoor in de aankondiging van de tv-show allemaal mensen plechtig verrijzen van hun stoel. Het symbolische opstaan krijgt daardoor ook iets licht absurdistisch: alsof men klaar gaat staan voor een fysieke strijd met vlindermessen en knuppels tegen een klompje kwaadaardige cellen.

Kanker is een afschuwelijke ziekte en het is fantastisch dat mensen zich inzetten om middelen in te zamelen voor onderzoek. Zo’n benefiet lijkt mij wel oppassen: kanker in de spotlights, dat moet op een heel zorgvuldige en zuivere manier gebeuren. Je wilt niet de indruk wekken dat de sterren vooral zichzelf en hun nobele kant willen promoten. Of een tv-show creëren waarin de host zegt: „En dan nu een act van vijftien jonglerende makaakjes in matrozenpakjes, jaaaaa dames en heren, zijn ze niet prachtig deze makaakjes, kijk die kleine vingertjes gaan, en blijven bellen hè, blijven geven!” Ik ben zelf ooit gevraagd om in een BN’er-belpanel te zitten. Ze konden voor de hele dag nauwelijks mensen vinden, behalve van 8 tot 9: dat hele uur zaten ze vol. Dan was namelijk de uitzending.

Daarom snapte ik niet waarom groots werd gebracht dat zanger Waylon voor de show vanuit LA was ingevlogen. De term ‘ingevlogen’ geeft mij al het gevoel dat men in paniek heeft geroepen: „Wacht! Is het een benefiet? Dan MOET Waylon erbij zijn! Dat kan niet anders! O mijn god waar is-ie, haal hem hier naartoe!” Na zijn vliegreis werd hij opgehaald met een helikopter en vervolgens met een limousine naar de studio gebracht. Een helikopter en een limo: wat voor nut heeft het? Kan hij niet met de bus? Waarom kan dat geld niet rechtstreeks naar de bankrekening van het KWF? En als de helikopter- en limousinemaatschappij hun diensten vrijwillig aanboden, waarom worden die dan niet geschonken aan bijvoorbeeld een stichting als Doe Een Wens? Waylon heeft al een goede kans om ooit nog eens in zo’n vervoersmiddel te zitten. In een interviewtje verwees hij naar deze chique ontvangst met: „Dat was allemaal heel erg fijn. Alleen…” – hier pauzeerde hij een tijdje – „…je mag dan af en toe ook iets teruggeven.” Dus hij komt zingen om de mensen te bedanken die hem luxe komen afhalen om te komen zingen.

Uiteindelijk maken de intenties van mensen natuurlijk helemaal niets uit: als er geld wordt ingezameld dat op een goede plek terechtkomt, is het doel bereikt. Maar als organisatie lijkt het me wel de bedoeling om aandacht te schenken aan hetgeen er écht toe doet.

    • Renske de Greef